Москва гледа с широко отворени очи към Иран

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: ИРНА/БТА

Москва гледа с широко отворени очи към Иран

Генералният консул на Русия в Исфахан Андрей Жилцов заяви, че двете приятелски държави могат да играят ключова роля в създаването на нов световен ред, свободен от унилатерализъм, който да гарантира справедлив свят

Руският генерален консул в Исфахан Андрей Жилцов подчерта нуждата от увеличение на търговския обем между Иран и Русия, казвайки, че сегашният търговски обем не е достигнал максималния си капацитет, предаде иранската новинарска агенция ИРНА, цитирана от БТА.

Жилцов каза в ексклузивно интервю за ИРНА, че търговският обем между Иран и Русия е малко над 4 милиарда долара, което е незначително предвид съществуващия капацитет. Той каза, че съвместната иранско-руска икономическа комисия е подчертала необходимостта от разширяване на двустранното сътрудничество в областта на космоса, авиацията, корабостроителството, мирната ядрена енергия, добива на нефт, природен газ, както и рафинирането, транспорта, науката, медицината, земеделието, финансите, образованието, културата и туризма.

Около 6,5 милиона руски туристи са посетили Турция през 2023 г., но само 10 000 руснаци са посетили Иран през същата година, изтъкна Жилцов и призова за съвместни усилия за увеличаване на този брой.

Генералният консул също подчерта, че двете приятелски държави могат да играят ключова роля в създаването на нов световен ред, свободен от унилатерализъм, който да гарантира справедлив свят.

Иран задълбочава отношенията си с Куба

В настоящата ситуация подкрепата, която Иран и Русия си оказват една на друга на международно ниво, е от голямо значение, каза той. Според Жилцов провеждането на икономически, политически, научни и спортни събития са от стратегическо естество за постигане на тази цел.

Жилцов спомена и изготвянето на пътна карта, която да проправи път към задълбочаване на сътрудничеството между иранския град Исфахан и руския Татарстан. Руското генерално консулство в града планира да разшири сътрудничеството с иранската търговска палата, висшето образование и религиозните центрове, каза той.

Двете страни смятат да развият отношенията между различни руски области с ирански провинции като Язд и Керман.

Руският пратеник отбеляза, че Исфахан е прекрасен, културен, автентичен, чист, уютен и удобен град, като призова за повече сътрудничество със Санкт Петербург.

Исфахан е третият по големина град в Иран, намира се в централната част настраната и е на 340 км от Техеран.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар