Москва: Лондон упорито мълчи за съдбата на Сергей Скрипал – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Москва: Лондон упорито мълчи за съдбата на Сергей Скрипал

Стоп кадър, бТВ

Лондон не желае да води конкретен разговор с Москва за ситуацията около Сергей и Юлия Скрипал и отказва да предостави информация за съдбата на бившия полковник от ГРУ. Това каза в интервю за ТАСС директорът на втори европейски департамент на руското външно министерство Сергей Беляев.

Според него инцидентът в Солсбъри, станал през март 2018 г., остава един от основните дразнители в руско-британските отношения. “Шест години след инцидента Лондон продължава да демонстрира нежелание да участва в съществен диалог както между външнополитическите ведомства, така и с разследващите органи”, каза дипломатът.

“Британците отказват да предоставят консулски достъп на руснаците в съответствие с разпоредбите на Виенската конвенция за консулските отношения от 1963 г. и двустранната консулска конвенция от 1965 г., приканвайки ги да повярват, че Скрипал уж доброволно отказват такава възможност.

Беляев припомни, че през април е получена нота от Министерството на външните работи, която с известни резерви “може да се счита за подобие на закъсняла официална реакция”. “В нея по-специално се съобщава, че Юлия Скрипал отново е отхвърлила предложението за консулска помощ”, отбеляза той, “Както и преди, британците отказаха да предоставят информация за съдбата на Сергей Скрипал”.

“Подобни отговори служат като още едно доказателство за пренебрегването на международните задължения от страна на Лондон и потвърждават инсценировката на инцидента в Солсбъри, чиято истинска цел беше да навреди на международната репутация и двустранните отношения с Русия”, подчерта дипломатът. “Ние със сигурност ще продължим да се опитваме да разберем каква е съдбата на нашите граждани.

Събеседникът на агенцията добави още, че “през годините след провокацията” руското посолство в Лондон е изпратило над 60 писмени искания до британското външно министерство, пише Fakti.bg.

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар