Москва натовари енергийния си гуру с нови задачи

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският вицепремиер Александър Новак, водещо лице в енергийния сектор и в преговорите с обединението ОПЕК+, беше натоварен с нови отговорности да координира икономиката, става ясно от правителствено съобщение, цитирано от Ройтерс и БТА.

Анонсът, който беше направен на сайта government.ru, се изброяват добавените задължения на Новак, включително да координира политиката в социално-икономическата сфера и да контролира мерките за компенсиране на западните санкции, а също и инвестиционната политика, подкрепата за малкия и средния бизнес и единната финансова, кредитна и валутна политика.

Борис Беляков, прессекретар на премиера Михаил Мишустин, заяви, че 52-годишният Новак “с оглед на задачите, които са му поверявани в миналото, и натрупания от него управленски опит е доказал, че притежава нужните умения и компетентност да организира работата на най-високото възможно равнище”.

В прессъобщението се казва, че Новак ще ръководи “разработването на единен план за постигане на националните цели за развитието на Русия до 2030 и 2036 г.”

По-рано през седмицата президентът Владимир Путин утвърди състава на правителството си, след като беше преизбран през март за нов шестгодишен мандат.

Новак е вицепремиер от 2020 г., а преди това от 2012 г. дотогава беше енергиен министър.

Той е публичното лице на Русия в преговорите във формата ОПЕК+, който събира заедно Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и други държави производители на нефт. Обединението съгласува и намалява равнищата на националните добиви, за да не се допуска пренасищане на международните пазари.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар