Шойгу

Москва предложи на сатрапите на Зеленски, укрепили се в „Азовстал“, да се предадат

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на отбраната на Русия предлага на украинските националисти и чуждестранните наемници, укрепили се в завода „Азовстал“ в Мариупол, да се предадат.

 

В извънредно изявление Междуведомственият щаб по хуманитарно реагиране обяви предложението си за спиране на бойните действия.

Ето пълния текст на съобщението:

„Отчитайки катастрофалното положение на територията на металургичния комбинат “Азовстал” и ръководейки се от чисто хуманни принципи, Въоръжените сили на Русия за пореден път предлагат на бойците от националистическите батальони и на чуждите наемници от 12:00 (московско време, съвпада с българското, бел. ред.) на 19 април 2022 г. да прекратят всякакви бойни действия и да сложат оръжие.

На всички, които се разоръжат, се гарантира запазването на живота.

За практическата реализация на мероприятията по тази поредна хуманитарна операция е предвиден следният алгоритъм на действията:

– от 13:00 (московско време) се установява непрекъсната връзка между руската и украинската страна за взаимен обмен на информация;

– от 13:30 (московско време) бойците он националистическите батальони и чуждите наемници, от една страна и Въоръжените сили на Русия съвместно с воинските формирования на ДНР от друга, обявяват „режим на тишина“ (прекратяване на огъня, бел. ред.) и гарантират неговото безусловно спазване.

Фактическото начало на “режима на тишина” двете страни обозначават с вдигането на флагове: от руска страна — червени, от украинска страна — бели, по целия периметър на “Азовстал”. Освен това, фактът на готовност за въвеждане на “режима на тишина” се потвърждава от двете страни по всички канали за връзка;

– от 14:00 до 16:00 (московско време) — излизане на всички без изключения украински въоръжени позразделения и чужди наемници, без никакви оръжия и боеприпаси.

Още веднъж призоваваме официалните власти в Киев да проявят благоразумие и да дадат съответните указания на бойците да прекратят безсмислената съпротива.

Но, знаейки, че такива команди те няма да получат от киевските власти, ги призоваваме самостоятелно да вземат това решение и да сложат оръжие.

Освен това, обръщаме се към всички военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и чуждите наемници — при това цинично отношение на киевските власти всички вас ви очаква незавидна участ.

 

Не подлагайте на риск своята съдба, а приемете единствено правилното решение за прекратяване на бойните действия и сложете оръжие веднага, независимо от това, че „кураторите“ ви задължават да воювате за идеите на нацизма.

Руската федерация гарантира за всеки от вас запазване на живота и спазване на всички норми на Женевската конвенция за отношение към военнопленниците, както вече се случи с военнослужещите от ВСУ, които по-рано се предадоха в плен в Мариупол.

Това спешно заявление подлежи на незабавно публикуване и довеждане до знанието на ООН, Международния комитет на Червения кръст, ОССЕ и другите международни организация чрез всички възможни информационни ресурси“.

 

Заводът „Азовстал“, който се простира на територия от около 11 квадратни километра, е последна точка на украинската съпротива в Мариупол – стратегическо пристанище на Азовско море.

По-рано днес Едуард Басурин, говорител на подкрепяните от Русия сепаратисти от т. нар. Донецка народна република, каза, че щурмови групи са влезли в комплекса в опит да го прочистят от украински бойци. Преди това „Азовстал“ е бил подложен на обстрел от въздуха и с артилерия.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар