Москва призова България да преразгледа решението си за ракетите С-300 за Украйна – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Плановете на България да достави ракети за системите за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна са грубо нарушение на международните ангажименти. Това заяви руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) в официално изявление.

От там призовават българските власти да преразгледат решението си.“Съгласно член 4 от споразумението между правителствата на Русия и България за военнотехническо сътрудничество, прехвърлянето на трета страна на оръжия и военно оборудване, получени в рамките на двустранното сътрудничество, е недопустимо без предварителното писмено съгласие на Руската федерация”, се казва в позицията, цитирана от ТАСС. Споразумението между двете държави е подписано на 5 септември 2002 г.


“Прехвърлянето на оръжия в зоната на бойните действия в Украйна неминуемо ще доведе до допълнителна ескалация на конфликта и невинни човешки жертви. Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение, за да не се допусне нарушаване на нормите на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество”, се казва в съобщението на ФСВТС.

По-рано днес българските народни представители приеха Проекта на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Това стана по време на закрито заседание. С решението НС одобри да се изпратят на Украйна неизправни зенитни ракети. Заедно с тях ще бъдат изпратени и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие, които са с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

Източник:БГНЕС

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар