Путин

Москва: САЩ трябва да помнят, че Русия има какво да си връща обратно, например – Аляска

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съединените щати трябва да помнят, че Русия има какво да си връща обратно, например – Аляска.

Заявление в този дух направи в сряда председателят на Държавната Дума, долната камара на руския парламент, Вячеслав Володин.

“Порядъчността не е слабост. Ние винаги имаме с какво да отговорим. Америка нека винаги да помни: там има част от нейната територия, Аляска. Та, когато започват да се опитват да се разпореждат с нашите ресурси в чужбина, преди да го правят, да помислят, че имаме също какво да си връщаме.” – заяви близкият до Владимир Путин политик. Володин направи изказването си по време на пленарно заседание в Думата.

Спикерът на парламента спомена идеята на заместника си Пьотр Толстой за провеждане на референдум в Аляска относно нейната принадлежност, но каза че Русия не се намесва във вътрешните работи на САЩ. Въпреки това тамошните власти от десетилетия говорели, че всичко каквото се случи при тях е предизвикано от руска намеса. “Като казвам всичко, дори избора на президент. Какво да кажа – оня не им харесва, тоя пада от колелото.” – заяви Володин.

Спикерът на парламента постави на депутата Николай Харитонов задача при посещенията си в своя избирателен район в Далечния Изток на Русия да наглежда Аляска заедно със заместник-председателката на Думата Ирина Ярова.

Аляска е ексклав на САЩ в Северна Америка. Русия е продала територията на САЩ през 1867 година за 7.2 милиона долара, които се равняват на днешните 125 милиона долара. Покупката включва територия от 1.5 милиона квадратни километра. До това се стига след като Русия, изтощена от Кримската война губи интерес към колонизацията на Северна Америка. Първоначално САЩ също не използват новата си придобивка – недостъпната и далечна Аляска. Едва в края на XIX век, когато на река Клондайк са открити сериозни залежи от злато, настъпва прелом. Сега САЩ и Русия са разделени само от Беринговия пролив, част от Тихия океан, свързващ Чукотско море с Берингово море, като ширината на пролива се движи между 86 и 198 километра.

Източник: OFFNews

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар