Путин

Москва спира изцяло доставките на газ за Европа

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мер предупреди днес, че има голяма вероятност Москва напълно да спре доставките на газ за Европа. „Нека се подготвим за пълно спиране на руския газ. Днес това е най-вероятният вариант“, заяви Льо Мер пред Rencontres Economiques, цитиран от POLITICO

Министърът допълни, че френското правителство работи за идентифициране на компании, които трябва да получат приоритетна защита в случай на прекъсване на доставките. „Трябва да излезем с планове за намаляване на натоварването. Това означава да разгледаме по много специфичен начин всяка компания, всяка сфера на работа – кои са компаниите, които трябва да намалят потреблението на енергия и кои са тези, които не могат“, изтъкна политикът.Льо Мер посочи Saint-Gobain – голям производител на строителни материали, като пример за компании, които не трябва да бъдат лишени от доставки на газ, дори и при най-лошия сценарий, заради възможните щети на производственото оборудване и риска от екологични последици.


Френското правителство предложи редица мерки за справяне с евентуално прекъсване на доставките на газ. Очаква се законодателното предложение да бъде обсъдено в Националното събрание на Франция следващата седмица.

Френските енергийни компании са започнали подготовка за преминаване на  газовите инсталации за работа с мазут, за да избегнат прекъсвания в случай на допълнително намаляване на доставките на руски газ, пише Reuters.

„Можем дори да преминем към въглища, ако е необходимо. Целта е да избегнем затварянето на заводи, в случай че изпаднем в недостиг на газ“, заяви Флоран Менего, ръководител на един от водещите производители на гуми на Michelin. Петролът все още ще бъде наличен като алтернатива, добави той.

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар