Москов: БСП е обещала на фармацевтичните фирми да спре търга за лекарствата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Здравният министър в оставка Петър Москов заяви, че БСП е обещала на фармацевтичната индустрия да спре обявения от него електронен търг за лекарства, който трябва да снабди болниците с медикаменти са следващите две години.

“Знам със сигурност, че БСП е обещала на фармацевтичната индустрия да направи това. Аз говоря с факти и те ще бъдат потвърдени след има-няма две седмици. Това е решение на ръководството на БСП и вие ще видите как ще действа новоизбраното правителство на служебния премиер, назначено от президента Радев”, каза Москов в петък пред Нова телевизия.

Преди два дни всички организации, обединяващи фармацевтични фирми и дистрибутори настояха в обща позиция условията на търга да бъдат сериозно преразгледани, тъй като в този си вид ограничават конкуренцията и създават опасност за нарушаване достъпа на пациентите до медикаменти.

Електронният търг за лекарства беше обявен в началото на декември и цели да набави над 900 вида лекарства в 150 болници до края на 2018 г. на възможно най-ниски цени. Прогнозната му стойност е за 1,2 млрд. лв., но на практика с търга здравното министерство договаря само цени и прогнозни количества, а в последствие болниците ще си купуват лекарствата на договорените цени.

Очакванията на Москов са, че това ще намали разходите за медикаменти с около 20% спрямо сега, когато болниците купуват едни и същи лекарства с драстични разлики в цените.

“Тези 20% досега са били част от печалбата по веригата на фармацевтичната индустрия. Сега това трябва да остане в болниците. Няма никаква възможност процедурите по търга да застрашат снабдяването на лекарствата в болниците и това е гарантирано”, подчерта Москов.

Според него спирането на търга е връщане към добре известните порочни практики.

“Знам и съм абсолютно убеден, че БСП е взела своето решение, когато бъдат инаугуирани от президента, да спрат тази процедура. Ако спреш прозрачен, електронен търг, връщаш нещата назад. Ще се върнат старите практики – вашите документи се загубват, а моите са налице, защото директорът на болницата ще ходи в Хавай”, коментира министърът.

Той обясни, че търгът не е негова лична приумица, а е част от препоръките на ЕК за устойчива лекарствена политика и на българските органи за борба с корупцията като БОРКОР как да се изсветлят процесите в сферата с търговията с лекарства.

“Това, което правим и има аналог в системата на МЗ, е централизиран орган за обществена поръчка, който всъщност превръща анонимните поръчки в тъмни стаички обществени във всяка една болница в единна електронна, прозрачна, публична, с явно наддаване система”, заяви Москов.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар