Мотивирани: Глобите от 5 бона отиват в полицейската структура, съставила актоветеказва се, че полицаите, които в момента вървят по улиците и налагат глоби на хората заради извънредното положение, са силно мотивирани да пишат актове. Това е така, защото парите в размер на 5 000 лева отиват в бюджета на структурата, за която работят ченгетата, а именно областните дирекции. Това обясниха пред Фрог нюз юристи от МВР. Те са обезпокоени, че шефове на ОДМВР-та в страната може по този начин да подтикват подчинените си към крайни действия спрямо населението, за да си пълнят бюджета на ведомството. Ето какво ни обясниха юристите: “В последните дни станахме свидетели кампания от страна на МВР по места за съставяне на актове с глоби от 5000 лв. В дните на извънредно положение се даде право на служителите от ОДМВР в страната да съставят актове за констатирани нарушения на противоепидемичните мерки, наложени от министъра на здравеопазването според Параграф 22 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Поради липса на указан ред в Закона за здравето и съгласно правилата за изпълнение на държавния бюджет и конкретно разпоредбата на чл. 121, ал.1 от Закона за публичните финанси се оказва на практика, че приходите от наложените глоби ще постъпват по сметката на съответната ОДМВР в страната в случаите, когато акта е съставен от полицейски служители и наказателното постановление е издадено от директора на съответната ОДМВР. По този начин се създава скрито финансиране на МВР по места, на принципът: “Повече актове, повече пари в бюджета на ОДМВР“. На практика се създава сериозен риск в дни на пандемия полицаите да станат инструмент за събирателна каса по нареждане на техните директори!”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Oказва се, че полицаите, които в момента вървят по улиците и налагат глоби на хората заради извънредното положение, са силно мотивирани да пишат актове. Това е така, защото парите в размер на 5 000 лева отиват в бюджета на структурата, за която работят ченгетата, а именно областните дирекции.

Това обясниха пред Фрог нюз юристи от МВР. Те са обезпокоени, че шефове на ОДМВР-та в страната може по този начин да подтикват подчинените си към крайни действия спрямо населението, за да си пълнят бюджета на ведомството. Ето какво ни обясниха юристите:

 

“В последните дни станахме свидетели кампания от страна на МВР по места за съставяне на актове с глоби от 5000 лв. В дните на извънредно положение се даде право на служителите от ОДМВР в страната да съставят актове за констатирани нарушения на противоепидемичните мерки, наложени от министъра на здравеопазването според Параграф 22 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

 

Поради липса на указан ред в Закона за здравето и съгласно правилата за изпълнение на държавния бюджет и конкретно разпоредбата на чл. 121, ал.1 от Закона за публичните финанси се оказва на практика, че приходите от наложените глоби ще постъпват по сметката на съответната ОДМВР в страната в случаите, когато акта е съставен от полицейски служители и наказателното постановление е издадено от директора на съответната ОДМВР. По този начин се създава скрито финансиране на МВР по места, на принципът: “Повече актове, повече пари в бюджета на ОДМВР“. На практика се създава сериозен риск в дни на пандемия полицаите да станат инструмент за събирателна каса по нареждане на техните директори!”

Фрогнюз

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар