Мощите на патриарх Евтимий Търновски очакват новия водач на БПЦ, започна регистрация за събора

Мощите на патриарх Евтимий Търновски очакват новия водач на БПЦ, започна регистрация за събора

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Започна регистрацията на участниците в Патриаршеския избирателен църковен събор, който ще се състои в неделя, съобщиха от Българската патриаршия. В района на площада ще бъде забранено влизането и паркирането на автомобили, а полицията ще разположи в района контролни постове. 

Регистрацията на делегатите започна според обявената програма в канцеларията на Светия синод, в залата на Висшия църковен съвет от Комисията по пълномощията. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, говорител на събора, поздрави членовете на комисията и им пожела ползотворна работа, съобщава БТА.

Още снимки вижте ТУК >>

В храма “Св. София” в късния следобед ще бъде отслужена архиерейска вечерня, оглавена от Неврокопския митрополит Серафим. На вечерното богослужение ще се черкуват предстоятели и представители на поместните православни църкви, техните делегации, делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор и гости.

По-рано днес мощите на светия патриарх Евтимий Търновски бяха посрещнати в София. Това става по решение на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия и е свързано с интронизацията на новия български патриарх в неделя.


Снимка: БТА

Светинята беше донесена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий – игумен на Троянския и на Бачковския манастири, в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. 


Снимка: БТА

Мощите бяха поставени до чудотворната икона на Майката Божия – “Достойно есть”, като по този начин новоизбраният български патриарх ще може да се поклони на своя предшественик и да измоли от него застъпничество и помощ.


Снимка: Булфото

Поклонението пред светите мощи на патриарх Евтимий ще може да се осъществи на 1 юли, понеделник, в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, а именно тогава новоизбраният български патриарх и Софийски митрополит ще отслужи първата си патриаршеска света литургия.


Снимка: Булфото

На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил.

Патриаршеският избирателен църковен събор започва утре рано сутринта с утреня и с Божествена света литургия в Синодалната палата.


Снимка: БТА

Засилени мерки за сигурност и промяна на движението около патриаршеския храм

Променя се организацията на движението за провеждането на Патриаршеска интронизация, както и първата Патриаршеска литургия, съобщиха от Столична община във връзка с тържествения ден, когато БПЦ ще има новоизбран патриарх.

Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятията, от 8:00 ч. днес, 29 юни, на ул. “Московска” между ул. “11-ти август” и ул. “Г.С.Раковски”, както и от 3:00 ч. до приключване на мероприятието на 30 юни на паркинга на пл. “Николай Гяуров”, на паркингите на пл. “Св. Александър Невски”, на ул. “Оборище” между бул. “Васил Левски” и пл. “Св. Александър Невски”, на ул. “15-ти ноември”, ул. “Дунав” между пл. “Св. Александър Невски” и ул. “Врабча”, ул. “11-ти август” между пл. “Св. Александър Невски” и ул. “Врабча”, ул. “Париж” между ул. “Московска” и ул. “Врабча”, ул. “Московска” между ул. “11-ти август” и ул. “Г.С.Раковски”.

Забранява се влизането на пътни превозни средства, само при необходимост и по преценка на отдел “Пътна полиция” при СДВР, от 18:30 ч. до 21:00 ч. днес по ул. “Московска” между ул. “11-ти август” и ул. “Г.С.Раковски”. От 8:45 ч. до 9:15 ч. на 30 юни организацията на движение около църква “Света Неделя” се осъществява по преценка на отдел “Пътна полиция” при СДВР. От 11:00 ч. до приключване на мероприятието утре по ул. “15-ти ноември, по ул. “Оборище” между ул. “11-ти август” и бул. “Васил Левски”, по ул. “11-ти август” между ул. “Врабча” и пл. “Св. Александър Невски”, по ул. “Дунав” между пл. “Св. Александър Невски” и ул. “Врабча”, по ул. “Париж” между ул. “Московска” и ул. “Врабча”, по ул. “Московска” между ул. “Дунав” и ул. “Г.С.Раковски”.

От 7:00 ч. на 28 юни до 20:00 ч. на 1 юли се закрива базарът за художествени произведения при пл. “Св.Александър Невски”.

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана и постове за контрол и регулиране на движението за горепосочените време и места, посочват от СО.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар