Мощта на ГЕРБ се стопи и в чужбина

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Електоралният срив на ГЕРБ проличава особено силно, когато се разгледат резултатите на партията сред българите в чужбина.

Коалицията на Бойко Борисов със СДС заема едва четвърто място с 9.24% от гласовете при обработени 55.23% от протоколите в секционните избирателни комисии. Така на практика формацията затвърждава маргиналното положение, което вече заема сред сънародниците ни по света. На предния вот от 4 април 2021 г. ГЕРБ-СДС също беше четвърта с 8.66%. Тогава коалицията беше получила 14 725 гласа, а сега те са 8058 – било заради неприключилата обработка на протоколите, било защото упадъкът й е дори по-сериозен.

На парламентарните избори от 2017 г. ГЕРБ, която участва самостоятелно на вота, беше първа политическа сила с 24.55% от бюлетините. Това бяха 27 614 гласа.

ИТН става водеща политическа сила

На изборите на 11 юли „Има такъв народ” убедително печели с 33.26% или 29 014 гласа. На 4 април за партията на Слави Трифонов бяха пуснати 52 317 бюлетини. Остава да видим дали резултатът ще се промени след обработката на протоколите. Общата картина обаче ще остане същата – ИТН вече доминира сред българите зад граница.

Второто място към момента заема ДПС с 19.84% (17 304 гласа). Това е малка преднина пред „Демократична България”, която засега взема 18.50% (16 140 гласа). Завършването на протоколите ще покаже доколко е било полезно за движението на Ахмед Доган четворното увеличение на секциите в Турция. На 4 април те бяха едва 35 заради действалите дотогава ограничения върху местата за гласуване извън ЕС. С промените в Изборния кодекс на 45-ото Народно събрание таванът отпадна и броят на секциите скочи до 112 на 11 юли.

Мистерията “Възраждане”

В първата петорка се нарежда националистическата партия “Възраждане”. При неприключилата обработка на протоколите формацията на Костадин Костадинов получава 5.96% (5196 гласа). Този резултат засега е малко по-нисък от това, което получиха на 4 април – 7.43%. Но отново печели петото място, както на предния вот.

Може да се предположи, че възходът на “Възраждане” се дължи на много активното й присъствие в социалните мрежи и на специалния акцент, който поставя в кампаниите си на агитацията сред българите в чужбина. Това обаче са само спекулации, тъй като социолозите не се постарали да потърсят отговори за ръста на партията.

А БСП почти я няма

“Изправи се! Мутри вън!” засега събира 3.70% или 3225 гласа, с което подобрява резултата си от 4 април – тогава заемаше 8-то място в класацията. След коалицията на Мая Манолова крета някогашната могъща левица. “БСП за България” е с 3.66% (3192 гласа). Този резултат се вписва в общата тенденция за залез на столетната партия.

Въпреки всичките си напъни, “Гражданска платформа Българско лято” на хазартния бос Васил Божков не успява да спечели симпатиите на сънародниците ни. 2.60% (2271 гласа) е резултатът й за момента. Партия БНО, с която Божков се състезава на предните избори, получи на 4 април 5.30%.

“Българските патриоти” – коалицията, с която се опитаха да се спасят от потъване “Воля”, ВМРО и НФСБ, засега едва надхвърля един процент.

Всички останали формации получават от няколко десетки до няколкостотин гласа.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар