МО за комисията Чешнигирово: Не политиците, а разследващите да информират

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Коректността изисква не политиците, а разследващите органи да дават пред обществеността обективна информация по инцидентите в Чешнигирово и Шабла. Това заявяват в позиция от Министерство на отбраната по повод днешната декларация на ГЕРБ за случая с 31-годишният старши лейтенант Тодор Манчев, който беше намерен прострелян дни след нахлуването по погрешка на американски части в цех в пловдивското село Чешнегирово. Работи се по версията самоубийство.

Бившите управляващи обявиха, че разполагат с информация за нарушения и злоупотреба със служебно положение, свързана със случая и поискаха комисия по случая. 

Ето какво отговориха от Министерство на отбраната: 

“Във връзка с декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС, поднесена от трибуната на Народното събрание от г-н Даниел Митов, Министерството на отбраната се въздържа да коментира в детайли случаи, които са обект на разследване от прокуратурата. Коректността изисква не политиците, а компетентните разследващи органи да дават пред обществеността обективна информация по споменатите инциденти в Чешнигирово и Шабла.

Тъй като е образувано досъдебно производство и на основание чл. 198 от НПК материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокуратурата. Министерството на отбраната е ограничено във възможността си да отговори подобаващо на въпросната декларация, която съдържа изкривена информация и неверни твърдения. За нарушения от такъв характер се носи отговорност по чл. 360 от Наказателния кодекс.

Но в отговор на крайно манипулативните твърдения и неверни внушения, категорично заявяваме, че министърът на отбраната не е наказвал старши лейтенант Тодор Манчев. С негови заповеди от 15.07.2021 г. (4 дни преди трагичния инцидент) са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел “Контрол и охрана” майор Георги Мерджанов – преки командири на старши лейтенант Тодор Манчев. В декларацията редом с другите неверни факти е сгрешено дори и военното звание на офицера.

Министърът на отбраната възложи три проверки от страна на Служба “Военна полиция” и на Инспектората на МО. Резултатите от проверките на Инспектората са предадени на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив. По повод изисканите от нас доклади от ПГ на ГЕРБ-СДС, сме отговорили, че чакаме за това разрешение от Прокуратурата.

За останалите подвеждащи твърдения в изнесената декларация нека се произнесат разследващите органи, след като приключат работа. Недопустимо е от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи.

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар