МО: 127 боеприпаса от различен тип са унищожени през първите 7 месеца на 2023 година

МО: 127 боеприпаса от различен тип са унищожени през първите 7 месеца на 2023 година

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За първите седем месеца на настоящата година са изпълнени 34 мероприятия, при които са унищожени 127 боеприпаса с участието на 161 военнослужещи и 68 единици техника. Това съобщиха от Министерството на отбраната, след като рано сутринта беше взривен дрон, открит на брега в Тюленово.

При обезвреждането на невзривените боеприпаси сапьорите използват защитно облекло, а водолазите – неопренови костюми.Откриването и обезвреждането на невзривени боеприпаси е рутинна дейност на Българската армия, ръководена от военни експерти, допълват от МО.


По правило министърът на отбраната получава информация след приключване на съответното мероприятие. Така например, според публичните ежегодни доклади за състоянието на отбраната и Въоръжените сили, през 2020 г. на територията на страната са разузнати, транспортирани и унищожени общо 392 невзривени боеприпаса от различен тип и калибър, през 2021 г. – 145 невзривени боеприпаса, а през 2022 г. техният брой е 194.

“Такъв тип събития се случват ежеседмично, дори и по-често. Българската армия поддържа капацитет и екипи, които реагират според ясни и установени протоколи при откриване на невзривени боеприпаси. Случаят от 18 септември е точно такъв. Опитите за всяване на паника сред населението по този повод са недопустими”, коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Министерството на отбраната призовава медиите и гражданите да не се поддават на пропагандни внушения, които чрез уронване на престижа на Българската армия целят да всеят страх сред населението и се използват за нагнетяване на политическата обстановка в предизборна среда.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар