Мрачна ирония: Ограничаването на мръсния въздух затопля Земята по-бързо

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Дали вредните емисии в промишлени количества противодействат на най-лошите последици от глобалното затопляне? Учените започват да мислят така, пише Futurism.

Изгарянето на въглища, петрол и газ затопля нашата планета чрез разпръскване на парникови газове, като CO2, в атмосферата. И преди въвеждането на по-строги екологични разпоредби, тези източници на гориво често високи нива на смъртоносни замърсители като серен оксид.

Правителствата по света с право се бориха за ограничаване на замърсителите. Но все повече доказателства започват да показват, тези частици във въздуха или аерозоли вероятно са смекчили покачващите се температури чрез отразяване на слънчевата светлина и повишаване на отразяващата способност на облаците – и в резултат на това са прикрили колко лошо е всъщност глобалното затопляне.

Степента на охлаждането, което са причинили, е по-спорна.

Започваме от зона на дълбока, дълбока несигурност“, каза Зейк Хаусфатер, климатолог от Калифорнийския университет в Бъркли, пред The ​​Washington Post. “Маскирането може да е с цял градус“.

Един от най-големите спадове на замърсители може да дойде от корабоплаването, чийто регулаторен орган през 2020 г. започна да ограничава използването на мръсни, отделящи сяра горива, в полза на по-чисти алтернативи. Но с произтичащото от това намаление на аерозолите, скорошни изследвания показват, че тези съкращения на замърсяването от корабоплаването са довели директно до задържане на повече слънчева радиация в нашата атмосфера, което може да обясни защо 2023 г. е най-горещата година в историята с марж, който разтревожи учените.

Това не предвещава нищо добро за бъдещето: авторите на изследването предполагат, че докато ограничаваме тези смъртоносни замърсители, можем да претърпим двойно по-бързо глобално затопляне в сравнение със средното от 1880 г. насам.

Както отбелязва The ​​Washington Post обаче, много експерти смятат, че затоплянето от по-чистия въздух ще бъде по-слабо изразено и доста под 1 градус.

Вестникът пише, че същият принцип на охлаждане от тези замърсители може да се използва в експериментална техника, наречена изсветляване на морските облаци. На практика това е соларно геоинженерство, при което умишлено се инжектират безопасни аерозоли в атмосферата. Целта е облаците да отразяват повече слънчева светлина и да се увеличи облачното покритие на планетата. Методът обаче предизвиква много спорове и опасения. Освен това дългосрочният му ефект е неясен.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар