МРРБ: 70 млн. лв. са загубени от необработени нарушения в ТОЛ системата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Милиони са загубени от безконтролни плащания между АПИ и националното ТОЛ управление. Това твърдят от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„За една година необработените нарушения в ТОЛ управлението са 200 000 и са на стойност 70 млн. лв.“, обяви заместник-министърът на регионалното развитие Захари Христов. По думите му са загубени милиони от безконтролни плащания между АПИ и националното ТОЛ управление

 

„Договорът за ТОЛ системата е на стойност около 180 млн. лв. За 2019 г. са събрани 392 млн. от електронни винетки, за 2020 г. – от е-винетки, маршрутни карти и ТОЛ декларации – 600 000 лв. по-малко. До май 2021 г. са събрани със 185 млн. по-малко. Оттук следва, че трябва да се съберат 185 млн. лв. до края на годината, за да може ТОЛ системата да се самоиздържа. Пожелателният приход от 1,3 млрд. е доста далеч от данните“, уточни зам.-министърът.

 

Той допълни, че няма яснота дали пътната агенция има резервни части да поддържа ТОЛ системата.

 

По думите на министър Виолета Комитова проверката на ТОЛ системата е продължила 10 дни, а одитът от Сметната палата, възложен през декември, все още не е приключил.

 

„Транспортните фирми на алтернативно гориво получават 50% отстъпка за ТОЛ карти и GPS устройства. Комисионите за АПИ обаче са на база 100% – 1 млн. лв.“, добави зам.-министър Христов.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар