Мутафчийски за починалия 55-годишен мъж в Банско: И на мен ми се иска да не е от коронавирус. Дай Боже, ама едва ли

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Починалият в Благоевград пациент е проявявал всички симптоми на COVID-19 и е дал една положителна проба.

Това сподели в ефира на bTV ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски във връзка с обявеното от кризисния щаб в Банско, че мъжът, който издъхна в благоевградската болница, не е бил заразен с коронавирус.

Пробата му е отрицателна.

Според щаба в Банско причината за смъртта му е инфаркт. Оказа се невярна и информацията, че е от Разлог и е работил на лифта в Банско. Мъжът е родом от Банско.

Информацията, че е с Ковид19 първоначално бе съобщена от БТВ и Нова тв и от самия Мутафчийски, но последваха опровержения, както от ръководството на ски зоната, така и от общинския щаб.

,,Дай Боже да е така, ама едва ли, защото починалият е имал всички симптоми. И на мен ми се иска да не е”, заяви той.

,,Вече е организирано тестването на 1000 души, които ще бъдат изследвани за коронавирус и върху чиито резултати ще се гради статистически модел. Изследването ще се проведе в МВР-болница и е организирано от вътрешния министър, защото те са полицаи”, съобщи още ген. Мутафчийски.

По думите му не бива нито една възрастова група да се отнася лекомислено към заразата.

,,Не, не умират само възрастните. Всъщност средната възраст на установените болни е 44 години. Повече от 55% от заразените са хора до 50-годишна възраст. Това е и един от основните проблеми в болниците – че в тях се лекуват пациенти, които са извън тази възрастова група над 60 и над 70 години. Тоест говорим за млади хора”, уточни още началникът на оперативния щаб.

,,Средният период, за който вирусът изчезва в организма, е 28 дни. Затова е и удължен периодът на карантината. Все пак в медицинската литература съществуват и данни за 37 дни, през които заразата е активна”, отбеляза в заключение началникът на ВМА.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар