Мутация помага на бактерии да оцеляват в змийска отрова

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени са открили в отровата на змии и паяци необичайни бактерии, които са успели да се приспособят към суровата среда благодарение на мутация, пише сп. „Майкробайолъджи спектрум“.

Известно е, че бактериите са способни да се адаптират към различни и на пръв поглед непригодни за живот условия. Те могат да живеят в сухи пустини, отровни киселинни езера, дълбоко в земната кора под океанското дъно.Авторите на настоящото изследване от университета на Нортумбрия, Великобритания, съобщават, че са открили бактерии в отровата на змии и паяци. Това противоречи на досегашното схващане, че тя е стерилна поради наличието на антимикробни съединения.


Установихме, че всички изследвани отровни змии и паяци съдържат бактериална ДНК в отровата си„, пишат изследователите.

Някои от микробите вероятно са попаднали от околната среда. Други обаче са открити както в отровата, така и в отровните жлези. При вид змия дори е идентифицирана Enterococcus faecalis – бактерия, често срещана в човешката храносмилателна система. Микроорганизмите са мутирали, за да развият устойчивост на отровата и нейните антибиотици. Същевременно нормалните популации на същите бактерии загиват от отровата.

Учените се надяват, че откритието ще помогне да се разбере по-добре как микробите се приспособяват към антибиотиците. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар