Мутрата, имаща се за главен прокурор, ще се самопровери ли за нагласената поръчка за автомобили?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Мутрата, имаща се за Главен прокуор, си поръчала 2 бр. високопроходими автомобили с мощност не по-малка от 410 к.с.

Трябвало да имат:
– въздушно окачване с управление на задните колела и активно стабилизиране в завой;
– автоматично регулиране на нивото и пътния просвет и електронно регулиране на твърдостта на амортисьорите.

Печели единственият допуснат участник – вносителят на Volkswagen с модел Touareg с мощност 421 к.с. и цена от 202626 лв. с ДДС за брой.

Отварям ценовата листа на сайта на Volkswagen, валидна от 13 юли. В нея Touareg с много високо ниво на оборудване е 164544 лв. със същия V8 дизелов двигател с 421 к.с. и естествено с дословно изброените (дума по дума) въздушно окачване и автоматично регулиране на нивото.

Няма да питам за какво са му на Главния прокурор 2 високопроходими автомобила за над 200 000 лв. всеки. Явно пътищата до селата, в които бори битовата престъпност, са лоши. Но пък за този проблем може да арестува една друга мутра. Ако му разреши падишахът.

Време е за 2 въпроса!

1. Нагласена ли е обществената поръчка за доставка на 2 джипа за над 400 000 лв. за Главния прокурор?
Аз лично бих му предложил да се самосезира и да се самопровери!
– В документацията се изисква гаранционно обслужване най-малко в следните области – София, Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново! При проверка на дистрибуторите на луксозни автомобили, които могат да предложат автомобил с минимум 410 конски сили, се оказва, че единствено победителят в поръчката Порше БГ има сервизен център във Велико Търново. Втората фирма, която участва в обществената поръчка с модел на Мерцедес е отстранена, само защото няма сервиз във Велико Търново.
– Голяма част от техническите изисквания към автомобилите дословно съвпадат (дума по дума) с официалната брошура на Touareg, а Законът за обществените поръчки ясно казва, че е забранено да се залагат технически критерии, които дават необосновано предимство на някой участник.
2. Нужни ли са тези автомобили на един чиновник с писалка. Нужни ли са му 420 конски сили двигател, за да стигне до работното си място в центъра на София? Нужни ли са въздушно окачване с управление на задните колела и активно стабилизиране в завой, автоматично регулиране на нивото и пътния просвет и електронно регулиране на твърдостта на амортисьорите? А навигационна и мултимедийна система с мултисензорен дисплей? Или пък система за самопаркиране? Нужен ли е цвят металик, който оскъпява с още няколко хиляди лева? А нужни ли са отопляеми дюзи на предното стъкло? Или система за измиване на фаровете?

Дали не е време вместо да се занимава с абсурдни акции по “арестуване” на стотина килограма месо, Главният прокурор да започне да дава отговори за начина, по който управлява тази прогнила институция и обществените пари, които харчи, за да си осигури незаслужен комфорт?
#ОСТАВКА #ГешевПозор

Борис Бонев

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар