Мутрата се гърчи безпомощно: Парите на цялата олигархия са срещу нас

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Онлайн започна националната конференция на партия ГЕРБ. Тя се излъчва в YouTube и Facebook. Лидерът Бойко Борисов събира структурите и ще обяви кадрови промени в партията и да стегне актива за предстоящите избори през юли.

Събранието открива административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

 

Досегашното ръководство е събрано в малка зала в НДК, с видео екрани от 29-те точки, от които ще има включвания от страната. Медии не са поканени. Официално, събитието се провежда онлайн заради пандемията.

 

Партийният актив разиграва демокрация. Онлайн са събрани всички структури на ГЕРБ в страната и точка по точка гласуват предложенията, направени на националната конференция. Има си председател на комисията по кворума, разни секретари.

Всички гласуват “за”. “Въздържал се” – няма. Против – още по-малко.

 

На трибуната в НДК излезе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Заговори за олигархията, срещу която партийният актив е изправен:

 

“От тримата зам.-председатели на партията, с кмета на София и Бургас изобщо не е хипотезата същата, каквато бе при Цветанов. Те станаха в пъти по-добро място за живеене като градове. Направиха се толкова много неща, че няма да ми стигне времето да ги изброя – от метро, спортни зали, околовръстни… Логиката ми каква е? Предстоят два много тежки месеци срещу много пари, които са изрпавени срещу нас – парите на олигархията. Направих недопустими грешки, които за радост се отчитат като успехи сред нашите евроатлантически партньори. Предлагам двамата зам.-председатели да останат членове на изпълкома – не отива днес да предложа на кмета да иде някъде, защото има работа в града. Като член на комисията, може спокойно да помага. Същото важи за Димитър Николов. Те остават от най-уважаваните, най-заслужилите. Не е свалено доверието към тях. Обичаме ги, уважаваме, но партийната работа изисква ежедневно присъствие на събрания”.

 

“Какво следва?”, попита Борисов, а след това започна “гласуване”. Лидерът обаче реши: “Ама аз ще си седна, докато мине цялото гласуване…

 

В крайна сметка Националното събрание реши – освобождава като зам.-председатели на ПП ГЕРБ Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Решението обаче този път не бе взето единодушно. 16 бяха против, а въздържали се – цели 46.

 

В бургаската структура гласуваха en bloc против предложението. Софийската структура подкрепи освобождаването на Фандъкова.

“Краси Велчев – един изключително сърцат партиен боец. Безукорно честен, депутат в няколко Народни събрания, председател на комисии. Една дума не мога да кажа лоша за него. Остава да работи в партията с цялото си сърце и душа, за да може да имаме и обновление. Същото мога да кажа за Нунев – колеги от полицейските години още. От Русе направихме прекрасен град. Но с някои наши грешки загубихме изборите там. Нормално е да дадем път на нови хора, а той да остане да помага. Кой беше следващия… Менда я няма, защото е на погребение на братовчедка, мисля. Беше един от темелите на финансите. Така че и тя продължава да работи за партията. На нейно място ще влязат други хора. И на Митко и на Данчето – едно огромно благодаря за работата, която са свършили”, коментира Борисов.

 

Националното събрание гласува за смяна на Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев като членове на изпълкома на ПП ГЕРБ. Последва гласуване по вече познатия протяжен ред. 

 

Освободени като членове на контролната комисия бяха и Александър Ненков, Емил Радев, Десислава Танева, Андрей Новаков, Ирена Соколова, Даниела Савеклиева. Предложението бе прието почти единодушно. От гласувалите общо 1040 “За” са 1222, “против” – 2, “въздържали се” – 16.

 

За заместници на Йорданка Фандъкова и Димитър Николов Борисов предложи Томислав Дончев и проектопремиера си Даниел Митов. Мотивите бяха следните:

 

“Със сигурност има още много достойни хора, но първо – с този избор ясно ГЕРБ заема мястото си в център-дясно като евроатлантическа партия. Това е важно в момента. И нашите партньори внимателно и гледат, и слушат заявките, че нямало какво ли не. Една демократична Европа работи на този принцип. Затова с това предложение искам да дам много ясен знак накъде върви ГЕРБ и на кои хора искаме да приличаме, на кои държави искаме да приличаме и към какво се стремим”, посочи Борисов.

 

След гласуването за зам.-председатели на ПП ГЕРБ в крайна сметка почти единодушно бяха избрани и двамата.

 

Даниел Митов заговори за тежките геополитчески предизвикателства, пред които е изправена цяла Европа. Затова трябвало да бъдат очертани ясните принципи и посоки.

 

“Нищо странно – двуличието е в основата на тези хора. Те се опитват нещо, което не могат – едновременно флирт с Русия, в същото време когато Байдън говори на срещата на Г-9, не можеш да кажеш, нямаш вдигнатия юмрук, че не си съгласен с тази декларация…”, коментира Борисов.

 

Това дойде като превод на прочетени от Митов откъси от декларацията на английски. Цитира новината, че българският президент е скрил, че е подкрепил декларация от проведената среща за осъждане действията на Русия.

 

Важна бележка на ФрогНюз – Борисов обърка буквичката. Срещата е Б-9, Г-9 е пътен знак. Грешката обаче явно не бе продукт на лапсус, а истинска фактологична грешка. Защо? Защото бе повторена два пъти. На втория път Борисов бе поправен от съпартийците си. 

 

Очаквайте още подробности.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар