Мълчанието на прокуратурата: Разпитани ли са Борисов и Мата Хари?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавното обвинение упорито мълчи разпитани ли са Бойко Борисов и жената, която е направила снимките от спалнята му. Вече няколко пъти премиерът заяви, че знае кой е авторът на снимките и дори посочи, че именно “Мата Хари” е вкарала пачките евро и кюлчетата злато в резиденцията му в “Бояна”.

Подобни твърдения заслужават внимание. Най-малко – заслужават проверка. Софийската градска прокуратура обаче отказва да отговори разпитан ли е бил Борисов. Разпитана ли е била жената. Въпросите са били изпратени във вторник от в. “Сега”, след интервюто на премиера за германското издание FAZ. Тогава той сравни авторът на снимките от спалнята му с прочутата холандска стриптизьорка Мата Хари – куртизанка и шпионин поне за две разузнавания по време на Първата световна война.

На 3 август прокуратурата съобщи, че по казуса със снимките е образувано разследване за използване на незаконно специално техническо средство. Още на 25 ноември в. “Сега” попита държавното обвинение каква е съдбата на това разследване. След интервюто на Борисов през германското издание бяха пратени и допълнителни въпроси – дали са готови вече назначените експертизи, дали Борисов е разпитан за интервюто и по-стари негови внушения, че вероятно знае кой е направил снимките. Както и дали е установена и разпитана дамата.

Прехвърляне на топката и повсеместно мълчание

Трима са наблюдаващите прокурори по казуса. Един от тях е Боряна Бецова. Тя обаче също отказва да даде информация. Мотивира се с нужда въпросите да бъдат изпратени до пресслужбата и да бъдат съгласувани с останалите й колеги, занимаващи се с разследването. НПК обаче предвижда единствено наблюдаващите прокурори да преценяват каква информация от определено дело да бъде изнесена. Освен това прокуратурата постоянно претендира колко е публична и открита. С този аргумент дори си позволява да разпространява записи, направени със СРС-та, както и протоколи от разпити на свидетели. Но случаят очевидно не е такъв.

През октомври по време на изслушването си в парламента главният прокурор Иван Гешев обясни, че за записите и снимките има две преписки – проверка в спецпрокуратурата и досъдебно производство в Софийската градска прокуратура. Възложени са технически експертни справки, включително е снето обяснение от Борисов, каза Гешев за записите.

За разследването за снимките е разпитан Борисов, установяват се и се разпитват множество лица, които са имали достъп до жилището, възложени са експертизи за автентичността на снимките, които не са изготвени, каза тогава главният прокурор.

През август прокурор Бецова обясни, че разпитът на Борисов ще дойде, след като се съберат много доказателства. Златните кюлчета и пачките с евро банкноти, които се виждат в снимка на чекмеджето в спалнята на правителствената вила “Секвоя”, трябва физически да бъдат в прокуратурата. Единствено по този начин може да се установи дали предметите са истински, за да бъдат инкриминирани.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар