Мънгаров от контращаба: Необяснимо е инатенето да не се въвеждат бързи тестове

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Необяснимо е това инатене да не се въвеждат т.нар. бързи тестове, защото ние нямаме представа какво се случва в страната. Това каза доц. Атанас Мангъров, член на Медицинския съвет към правителството, в “Сутрешния блок” на БНТ.

Задачата на Медицинския съвет е да дава съвети и да набляга на нещата, които счита, че не се правят както трябва, каза доц. Мангъров

 

„Основната ни забележка е, че ограничителните мерки са много добре, но това, което не се прави е, че епидемиологичния надзор не се прави както трябва. Това инатене да не се въвеждат бързите тестове прави така, че да нямаме представа какво се случва в страната. Ако беше направено, щяхме да хванем първичните случаи, а не както сега да хващаме вторичните и третични – тоест хора, които вече са заразени от други болни“, заяви доц. Мангъров в сутрешния блок на БНТ.

 

Той изрази мнение, че страните, които са успели да се справят с COVID-19, са направили това в резултат на масовото тестване.

Ограничителните мерки са дори над необходимите, подчерта той.

“Това, което не се прави, е че епидемиологичният надзор, което е много важно средство в борбата с всяка епидемия, не се прави както трябва.
Работи се вече, но ако това беше направено овреме, ние щяхме да хванем значителна част от предишните случаи, докато сега виждате, че се хващат вторични и третични случаи, тоест на хора, които са заразени от други хора”, обясни  доц. Мангъров.

Тези тестове са с чувствителност около 90%, но когато не се правят, пропускането е 100%, поясни доц. Мангъров.

 

Медицинският съвет ще е коректор на Националния кризисен щаб.

 

“Не можем да пренебрегваме един съществен елемент за диагностика. Всички правила за борба с епидемията съществуват, няма нужда да четем специални препоръки”, допълни доц. д-р Мангъров.

“Нека се слагат маски, макар че те не вършат особена работа. Маската показва ангажираност, а недопускането до парка отново няма кой знае какъв ефект”, разкри началникът на Детската клиника в Инфекциозна болница – София.

„Маски могат да се слагат, ако това успокоява хората. Реално обаче от тях няма полза. Носенето на маска от даден човек показва ангажираност, но колко върши работа е друга тема“, каза членът на Медицинския съвет към правителството.

 

Един алгоритъм би дал възможност и указания какво да правят конкретно всяка една част от лекарското съсловие и обществото. Това няма да бъдат някакви грандиозни новости, а просто конкретни съвети и указания как да се действа в конкретната ситуация“, каза още той.

Пикът на коронавируса се очаква да бъде след 2-3 седмици, спрямо развитието сега. Рано или късно, за да се прекрати епидемията, трябва 70 % от населението да го прекара”, смята експертът.

“Не е нужно всеки положителен да бъде вкарван в болница, важното е той да е изолиран”, завърши доц. д-р Атанас Мангъров.

 

COVID-19 е силно заразен. Ще мине през целия сват. Всички ще се разболеят от него. За щастие много хора ще го изкарат без симптоми. Рано или късно, за да се свърши с тази епидемия трябва поне 70% от населението да го изкарат. Хубавото е, че се изгражда имунитет след това“, каза още медикът.

 

Това е вирусна инфекция и за съжаление срещу нея няма ефективно лечение. Тези, които казват, че са излекувани всъщност им е минало – това е! Няма как да убием този вирус, който е причина за заболяването“, заяви още членът на Медицинския съвет към правителството. Той бе категоричен, че ако има различи между двата щаба те са на чисто научна и професионална основа.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар