Мъртва риба покри морето до Северна Япония. Има ли връзка с водата от Фукушима? ВИДЕО

Мъртва риба покри морето до Северна Япония. Има ли връзка с водата от Фукушима? ВИДЕО

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Огромен брой мъртви риби бяха открити изхвърлени на бреговете на Северна Япония. Заснетото видео се разпространява в социалните медийни платформи, включително X (Twitter).

На кадрите се вижда, че морето изхвърля на бреговете огромен брой мъртви риби. Според информация от различни медии, местните жители били силно обезпокоени. Твърди се, че видеото е заснето край бреговете на Северна Япония, но няма доказателство за това. 

До този момент няма и официална позиция на Япония, но естествено вече започват да се появяват силни притеснения в потребителите на социалните мрежи, че мъртвата риба е в резултат от изпуснатата вода от авариралата преди години заради земетресение атомна централа Фукушима. 

Същевременно наскоро, статия в Business Standard увери, че тестовете на морската вода близо до японската атомна електроцентрала Фукушима не са открили никаква радиоактивност. Новината се позовава на съобщение от министерството на околната среда на Япония, дни след като властите започнаха да изхвърлят в морето поредна партида пречистената вода, използвана за охлаждане на повредени реактори.

Япония започна да изпуска вода от разрушената централа във Фукушима в Тихия океан, което предизвика протести в Япония и съседните страни, по-специално Китай, който забрани вноса на водни продукти от Япония.

Япония и научни организации твърдят, че водата е безопасна, след като е филтрирана за отстраняване на повечето радиоактивни елементи с изключение на трития, радиоактивен изотоп на водорода.

Мониторингът ще се извършва „с високо ниво на обективност, прозрачност и надеждност“, за да се предотвратят неблагоприятни въздействия върху репутацията на Япония, каза министърът на околната среда Акихиро Нишимура в изявление.Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар