Мъск не позволил на Киев да ползва мрежата му “Старлинк” над Крим, за да избегне ескалация

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Илон Мъск заяви, че е отказал даде на Украйна да използва неговата комуникационна мрежа “Старлинк” над Крим, за да не стане съучастник в “сериозен акт на война”, съобщи Би Би Си.

Киев изпрати спешно запитване да използва “Старлинк” над Севастопол, където има голямо руско пристанище, каза Мъск.Той направи изявлението си, след като в книга на милиардера Уолтър Айзъксън се твърди, че Мъск не е позволил ползването на “Старлинк”, за да предотврати атака с дронове срещу руски кораби, пише БТА.


Високопоставен представители на украинските власти каза, че това е позволило руски нападения, и обвини най-богатия човек в света, че е “извършил нещо лошо”. Оттогава руски военни кораби са участвали в смъртоносни нападения срещу цивилни, каза Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски.

С отказа си да позволи на украински дронове да разрушат част от руския военен флот с помощта на “Старлинк” Илон Мъск позволи на същия този флот да изстрелва крилати ракети “Калибър” по украински градове“, изтъкна Подоляк.

“Защо някои хора толкова отчаяно искат да защитават военнопрестъпници и желанието им да извършват убийства? И осъзнават ли, че извършват нещо лошо и насърчават злините?”, попита съветникът на Зеленски.

В книгата на милиардера Уолтър Айзъксън се твърди, че Мъск е отказал Украйна да има достъп до “Старлинк”, тъй като се опасява, че удар по руския флот в Крим ще провокира Русия да отговори с ядрено оръжие.

Украйна бе взела под прицел руски кораби в Севастопол с подводни дронове с експлозиви, но те изгубиха връзка със “Старлинк” и “изплуваха на брега, без да навредят”, пише Айзъксън.

Терминалите на “Старлинк” се свързват със сателитите на “Спейс Екс” в орбита и са от ключово значение за поддържането на интернет връзката и комуникациите в Украйна, тъй като инфраструктурата на страната бе засегната от войната.

“Спейс Екс”, в която Мъск е най-големият акционер, започна да осигурява хиляди сателитни чинии “Старлинк” на Украйна малко след началото на руската инвазия през февруари миналата година.

В отговор на твърденията в книгата Мъск написа в “Екс”, че “Спейс Екс” не е деактивирала нищо”, тъй като в тези региони изобщо не е имало нищо активирано.

“Имаше спешно искане от правителствените власти да пуснем “Старлинк” по целия път до Севастопол. Очевидното намерение бе да се потопи по-голямата част от руския флот на котва”, каза той.

Ако се бях съгласил, то “Спейс Екс” щеше да е явен съучастник в сериозен акт на война и ескалация на конфликт“, заяви Мъск.

Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г. – осем години преди да започне пълномащабната си инвазия в съседната страна.

Мъск е казвал преди, че макар системата да се е “превърнала в комуникационния гръбнак на Украйна чак до фронтовата линия”, “ние не позволяваме “Старлинк” да се използва за удари с дронове на големи разстояния”.

Мъск направи аналогично изявление пред Айзъксън, като попита: “Как аз участвам в тази война? “Старлинк” не е предназначена за участие във войни. Нейната идея е хората да могат да гледат “Нетфликс” и да се отпуснат, да използват интернет за училище и да правят добри мирни неща, а не да нанасят удари с дронове.”

Той изрази и лично мнение, като призова за примирие и заяви, че украинци и руснаци умират, “за да спечелят и загубят малки парчета земя”, а това не си заслужава живота им.

Миналата година Мъск предизвика гняв, след като излезе с план за прекратяване на войната, в който се предлагаше светът официално да признае Крим за част от Русия , а жителите на украинските региони, завзети от Русия миналата година, да гласуват от коя държава искат да бъдат част.

Легендарният руски шахматист Гари Каспаров – бивш световен шампион по шахмат, станал явен критик на президента Владимир Путин – заяви, че този план показва “морален идиотизъм”.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар