Навални към Брюксел: Санкционирайте олигарсите, а не офицерите на Путин

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският опозиционер Алексей Навални призова днес ЕС да наложи конкретни икономически санкции срещу олигарсите около президента Владимир Путин, съобщи Франс прес, цитирана от БГНЕС

Пред евродепутатите той заяви, че „няма смисъл да бъдат санкционирани полковници или генерали, или хора, които не пътуват много”.

Според него, руските служители и военни офицери, които традиционно попадат под ударите на санкциите, нямат много имоти или банкови сметки в Европа. Вместо това Брюксел трябва да насочи вниманието си към вътрешния кръг на богатите магнати на Путин с яхти и инвестиции в ЕС.

Във виртуалния дебат във външната комисия на Европейския парламент, заедно с Навални участваха и руските опозиционни лидери Владимир Кара Мурза, Владимир Милов и Иля Яшин, разказва и БНР. Като заяви, че отравянето му няма да е нито първата, нито последната атака срещу политическите противници на режима, Навални подчерта, че е време да се изработи нова стратегия към Русия. “Руските власти трябва да се третират като банда престъпници”, бе категоричен той.

„Просто поставете на прицел конкретен олигарх – всеки, отляво и отдясно, мразете ги! Досега не сме видели реални опити олигарсите да бъдат поставени на прицел. Усманов, Абрамович – назовавайте ги с имената им!  Когато руският народ разбере, че Европа ги държи настрани от Европа, по улиците на Русия ще започнат тържества“, обявява Навални, цитиран от Националното радио.

Западните държави стигнаха до заключението, че Навални е отровен –  с Новичок, бойно отровно вещество, която несвързани с държавните структури лица трудно биха могли да си набавят. След лечението му в берлинската болница „Шарите” и започналото разследване, напрежението между Москва и европейските столици, особено Берлин, се засили.

Навални призова в същото време  Брюксел да отхвърли резултата от руските парламентарни избори догодина, които според него със сигурност ще бъдат фалшифицирани. “Най-късно след 10 месеца в Русия трябва да се проведат избори за Държавната Дума. По това време би трябвало да бъде разгърната широка предизборна кампания в целия политически спектър, но това няма как да се случи, тъй като на кандидатите на опозицията не е разрешено да се явят на тях”, каза от своя страна Владимир Кара Мурза. Той даде за пример отхвърлената 9 пъти молба на Навални да бъде допуснат до изборите: “Като чуете следващия път от медиите, които разпространяват кремълска пропаганда, или от някоя друга медия на Путин на Запад, че той има широка подкрепа на Запад, просто задайте обикновения въпрос: “Ако наистина е толкова популярен, защо се бои толкова от свободни избори”.

 

СЕГА припомня:

През октомври посланиците на 27-те страни от ЕС одобриха санкции срещу Русия, след като Франция и Германия предложиха въвеждането на мерки, насочени към лица, “съгласно тяхната официална функция” и към субекти, “участващи в програмата “Новичок”. В резултат на това санкции бяха наложени срещу шестима руснаци, сред които и ръководителят на ФСБ Александър Бортников, както и върху Държавния изследователски институт по органична химия и технологии, с който на предприемачите от ЕС е забранено да поддържат каквито и да било отношения. Ограниченията включват забрана за влизане на територията на Европейския съюз и замразяване на всякакви финансови активи в европейските банки.

Преди две седмици външният министър на Русия Сергей Лавров съобщи, че страната възнамерява да наложи санкции срещу Европейския съюз заради инцидента с Алексей Навални. По този начин се цели да се засегнат сътрудници на лидерите на Германия и Франция.

“Тъй като санкциите, които ЕС наложи във връзка с Навални засягат пряко висшите служители на администрацията на руския президент, нашият отговор е да определим огледални ограничения”, каза Лавров по време на онлайн пресконференция. ”Санкциите вече са приети и скоро ще информираме германските и френските си колеги за това”, каза министърът. Лавров подчерта, че действията на Берлин по казуса с Навални са неприемливи и противоречат на международните обвързаности.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар