Навални се бъзика с един от своите инквизитори ВИДЕО – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В деня, в който Русия обяви опозиционера Алексей Навални за терорист и го постави в списък редом до “Ислямска държава“, се състоя световната премиера на документалния филм за отравянето му. В създаването на филма, показан за първи път на фестивала “Сънданс“, участва бг журналистът от сайта „Белингкат“ Христо Грозев и режисьорът Даниел Роер, припомня в. “Гардиън’, цитиран от в-к „Сега“.

90-минутната лента, озаглавена “Навални“, е заснета по времето, когато руският опозиционер е в Германия в края на 2020 г., докато се възстановява от отравяне с Новичок. Филмът представя интервюта с Навални, съпругата му Юлия и най-близкия му екип. Една от най-интересните сцени е, когато Навални решава да си направи шега по телефона с един от предполагаемите отровители. Той се представя за ядосан шеф на руските служби за сигурност, който иска подробности за отравянето. Режисьорът Даниел Роер казва в интервю за Hollywood Reporter, че това е най-важната сцена, която е снимал през живота си. “След това всички се побъркаха. Тичахме наоколо като пилета с отрязани глави. Чудехме се дали да не извикаме полицията, дали мястото, на което се намираме, е достатъчно добре защитено“, спомня си той.Първоначално Роер е планирал да направи филм на различна тема с Христо Грозев. След отравянето на Навални, Грозев започва да търси улики за това кой може да стои зад покушението. След като купува телефонни записи и самолетни билети в руската тъмна мрежа, той намира група от осем мъже от службите за сигурност на ФСБ, чиято задача е била да следят Навални при пътуванията му из Русия. Грозев и Роер се свързват с Навални и заминават за Германия, за да се срещнат с него и да споделят информацията, която имат. Оказва се, че Навални и екипът му вече са мислили да направят филм и така започва сътрудничеството. “Когато Алексей се събуди от комата в Берлин, той имаше две идеи. Едната беше за разследващия филм за двореца на Путин и неговото незаконно богатство. А другата беше този голям, холивудски документален филм“, каза Роер.


Навални е отровен през август 2020 г., докато пътува със самолет от Томск за Москва. Благодарение на бързите действия на пилота, който извършва аварийно кацане в Омск, опозиционерът не умира и по-късно е транспортиран в Берлин, където започва лечение. Кремъл отрича участие в отравянето, а президентът Владимир Путин отказва да изрече публично името на Навални, наричайки го “този господин“, “един човек“ или “берлинския пациент“.

Филмът приключва със завръщането на Навални в Русия през януари 2021 г., където е задържан на летището и по-късно осъден на две години и осем месеца затвор за предполагаемо нарушаване на условията на предишна присъда за измама, която беше широко разпространена като политически мотивирана. В момента Навални се намира в наказателна колония  източно от Москва. След отравянето на Навални неговата Фондация за борба с корупцията беше обявена за екстремистка организация и много от нейните лидери и регионални координатори бяха принудени да избягат от страната.

Създаването на филма е пазено в тайна и присъствието му в програмата на фестивала “Сънданс“ беше оповестено в последния момент. Премиерата се състоя онлайн във вторник вечерта. Мария Певчих, близка сътрудничка на Навални, която е била с него в Томск, когато е отровен, е изпълнителен продуцент на филма.

В края на лентата Навални отговаря на молбата на режисьора да запише съобщение в случай, че нещо се случи с него при завръщането му в Русия. “Имам да ви кажа нещо много очевидно: не се предавайте, не ви е позволено. Ако са решили да ме убият, това означава, че сме невероятно силни и трябва да използваме тази сила“, казва той.

В публикация в Instagram, обявяваща филма, Навални казва, че библиотеката на затвора, където излежава присъдата си, няма абонамент за HBO Max, така че няма да може да го гледа.

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар