Наводнени къщи и разрушени мостове: Военни на помощ в Карловско, река преля и в Копривщица

Наводнени къщи и разрушени мостове: Военни на помощ в Карловско, река преля и в Копривщица

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кметовете на петте села в Карловско, в които беше обявено частично бедствено положение заради наводненията след проливния дъжд, обясниха, че положението е сериозно, но няма пострадали хора.

Под вода са цели улици, евакуират се жителите на населените места. Наводнени са още читалище, фабрика и други значими сгради. Разрушен е и мост в Каравелово, който свързва двете части на селото.Също така са прекъснати електрозахранването и интернет връзката.


На помощ на жителите идват и 85 военнослужещи с 13 единици техника от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Положението остава най-тежко в село Богдан, където реката приижда с голяма сила.

Обилни валежи, които продължават и в момента, причиниха наводнения в западната част на община Карлово, каза за БТА кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. 

Той добави, че е поискал помощ от военните, защото само със собствена техника не могат да се справят. Съдействие ще се търси и от „Напоителни системи“, които управляват Стряма и отговарят за безопасността на речното корито.

Главният път в Розино е наводнен

Кметът на Розино Али Кючук съобщи, че в селото е валяло през цялата нощ и няколко къщи са наводнени.

По думите му две улици са разрушени, а главният път в селото е наводнен.

Има наводнени къщи и мазета, запушени са канали, които отвеждат водата, но няма бедстващи хора, добави кметът на селото.

Отнесена асфалтна настилка в Слатина

Положението в село Слатина е бедствено, заяви за БТА и кметът на населеното място Петър Делков.

По думите му деретата и коритото на река Стряма не могат да поемат толкова големи количества дъжд. Делков посочи, че обилните валежи са започнали още в 2:00 часа през нощта и досега не са спирали. На места асфалтовата настилка е отнесена от дъжда, каза още той.

Има наводнени къщи, за бедстващи хора още не са ми съобщили, добави кметът на с. Слатина.

Той посочи, че се изчакват екипите за бедствия и аварии, за да опишат щетите.

Поне 40 наводнени къщи в Каравелово

Поне 40 къщи са наводнени в село Каравелово, съобщи за БТА кметът на населеното място Славка Червенкова.

Положението е много зле. Мостовете над река Татлъ дере, които са при Културния дом и ракиджийницата, преливат. Имам бедстващи хора, евакуирани в момента, заяви още кметът. Има и удавени животни.

Те ще бъдат настанени временно в кметството.

По думите ѝ се очакват големи свлачища в планината над селото.

Червенкова заяви, че изчаква техника, която да започне да вади падналите дървета в коритото на реката.

Мъж от Столетово чака помощ на втория етаж на къщата си, около която има 1,5 м вода

По информация на „Марица“ в бедствено положение е мъж в Столетово, той е сам в двуетажна къща край язовира за спортен риболов. Човекът се е евакуирал сам на втория етаж, около къщата му е вода над 1.50 м.

Опитите на пожарен екип да стигне до него останаха без резултат.

Деца и възрастни са евакуирани в Богдан

Четири деца и самотни възрастни са евакуирани в село Богдан, предава NOVA. Спасен е и човек, заседнал с колата си на моста в селото. 

Там положението остава най-сериозно заради скъсаната дига на река Стряма.

Военните ще помагат в селата

Междувременно стана ясно, че 85 военнослужещи с 13 единици техника от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада ще се включат днес, 2 септември, в преодоляването на последиците от наводненията в община Карлово.

Формированието ще оказва помощ в района на село Богдан, което е и едно от най-засегнатите. След обилните дъждове и повишаване нивата на реките в общината е обявено частично бедствено положение.

Участието на военнослужещите е по искане на областния управител на област Пловдив, разрешение от министъра на отбраната и по заповед на командира на Сухопътните войски.

И Копривщица се наводни

Къща и детската градина са наводнени след проливните дъждове в Копривщица, съобщи за БТА кметът на общината Бойка Дюлгярова.

Единствено има една наводнена къща и детската градина, и то каналите, за които от години се молим да бъдат ремонтирани, добави кметът. Няма бедстващи хора.

Тя обясни, че ситуацията е под контрол, но властите са нащрек заради прогнозите на метеоролозите, че валежите ще продължат.

Река Тополница е излязла за кратко от коритото си, добави Дюлгярова. Имаше малки запушвания в по-малките дерета на реката, които отпушихме с багери. Голямата река си тече в коритото, но е буйна, стана ясно още от думите на кмета.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар