Наглец! Убиец с доживотна присъда от варненския затвор иска 30 000 лв. обезщетение, не можел да спортува

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Варненският районен съд отхвърли искането на убиец с доживотна присъда от Варненския затвор за обезщетение от 30 000 лв., предава Varna24.bg.

Претенциите са предявени към Министерство на правосъдието с иск за заплащане на сумата от 10 000 лв. и към Главна дирекция “Изпълнение на наказанията“ за сума от 20 000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди, вследствие преживени негативни преживявания, предизвикали психоемоционално разстройство, летаргични и депресивни състояния, липса на тонус, смущения в съня, обреченост, безнадежност и недоверие в институциите в резултат на дискриминационно отношение. Претенциите на убиеца са за това, че няма условия за спорт в затвора, освен във времето, когато е навън.

В документите по делото се посочва, че затворникът изтърпява в зоната за повишена сигурност, първи коридор, трета група в Затвора – Варна наказание “доживотен затвор“.

Той се жалва, че Главна Дирекция “Изпълнение на наказанията“ в София не е осигурила във варненския затвор условия за спорт извън времето за престой на открито, такива, каквито имат другите затворници, изтърпяващи същото наказание в затворите в гр. Ловеч, гр. Враца, гр. Пловдив, гр. Стара Загора и гр. София и лицата, изтърпяващи наказанията си в общите части на затвора във Варна.

От ГД “Изпълнение на наказанията“ отговарят, че К.Р. не е бил дискриминиран по сочения признак, тъй като престоят на открито на всички лица изтърпяващи наказание “доживотен затвор“, е еднакъв за всички. Считано от края на 2016г. до началото на 2017г. времето за престой на открито е увеличено на 1 час и 30 минути, което е дало възможност на затворниците, вкл. и на този затворник да придобие по-голяма двигателна и физическа активност.

От информацията по делото става ясно, че затворникът К.Р. е осъден на смърт, за това, че на 17.07.1989г. умъртвил умишлено жена, по особено мъчителен за убитата начин, с особена жестокост по хулигански подбуди и при условията на опасен рецидив.

С Указ № 4/25.01.1999г. на Вицепрезидента на Република България, присъдата е заменена с “доживотен затвор”, което К.Р. изтърпява в Затвора – гр. Варна в зона с повишена сигурност, I – коридор, 3-та група.

Поради извършен ремонт на зоната за повишена сигурност, в края на 2016г. и началото на 2017г., личното време за престой на открито, оборудвано със спортни уреди, е увеличено на 1 час и 30 мин., което е позволило на затворниците допълнителна възможност за придобиване на по-голяма двигателна и физическа активност.

Към настоящия момент, в затворническата столова, извън времето за хранене, лишените от свобода в ЗПС имат възможност да играят “шах”, “табла”, “карти” и други игри.

В коридора на ЗПС е осигурена възможност за провеждане на физическа активност, чрез игра на “тенис на маса” по утвърден график.

В затвора – гр. Враца, лицата, на които е наложено наказание “доживотен затвор”, е осигурена възможност за физическа активност в продължение на 1 час дневно извън времето за престой на открито, на която е обособена спортна площадка.

В същото пенитенциарно заведение функционира обособено помещение – оборудвана фитнес зала, снабдена с нужните мерки за контрол и превенция на закононарушенията.

В Затвора – гр. София, за периода от 01.01.2007г. до месец февруари 2014г. лишените от свобода, изтърпяващите наказание “доживотен затвор” са имали възможност за физическа активност само във времето за престой на открито /л. 130/. Считано от 07.01.2014г. помещение № 1, в което лишените от свобода изтърпяват наказание “доживотен затвор”, функционира като място за физическа активност и оборудвано с уреди – лежанка, щанги, въжета за скачане, пружина, медицинска топка, шведска стена, висилка и велоаргометър, извън времето за престой.

За периода от 01.01.2007г. до 01.11.2016г., в Затвора – гр. Пловдив на втори пост е функционирала спортна зала, в която осъдените на “доживотен затвор” са имали възможност да посещават по график три пъти седмично по един час извън времето за престой. Отделно, всеки петък от 15.00ч. им е осигурена възможност за допълнителен престой на открито за всички лишени от свобода.

В Затвора – гр. Ловеч за същия период от време, на лишените от свобода, изтърпяващи наказание “доживотен затвор” е предоставена възможност за престой на открито всеки ден в продължение на 1 час и 30 минути, през което време затворниците имат възможност за спортни занимания – игра на волейбол или занимания с уреди.

В затвора – гр. Стара Загора от 2004г. на мястото на престой на открито на настанените в ЗПС, администрацията е изградила в същата зона съоръжения за физическа и спортна активност на лицата, изтърпяващи наказание “доживотен затвор” – баскетболен кош, лост за физически упражнения, лежанка с щанга за тежести и успоредка.

В периода от 29.06.2011г. до 01.08.2016г. К.Р. е депозирал до Началника на Затвора – Варна молби с искане за съобразяване на “графика за лично време и спорт” със ЗИНЗС, по начин обезпечаващ ежедневните му нужди от спортна активност, включване в списъците за провеждане на занимания по футбол и бокс, ведно с лишените от свобода в общите части на затвора или организирани отделно за него.

Във връзка с влошеното си здравословно състояние – констатирана хипертония, ищецът е отправял искания до администрацията на Затвора – гр. Варна за удължаване на времето за спорт, които не са удовлетворени.

Отказите провокирали у ищеца страдание, изразяващо се в създадено усещане за унижение и болки в “кокалите”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар