Нагли ГЕРБ-номерца: Връщат уж отменената Наредба 18

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фирми ще получават бонуси, ако използват одобрен от НАП софтуер за управление на продажбите. Това предвижда последният вариант на промени в Закона за ДДС във връзка с обещаното от правителството облекчаване на печалната Наредба 18 за касовите апарати и премахване на изискванията за т.нар. СУПТО. Промените в закона бяха гласувани на първо четене от бюджетната комисия в парламента, предаде Сега.

Още като встъпи в длъжност през юли финансовият министър Кирил Ананиев обеща да премахне сложната регулация, която вече втора година тормози бизнеса. В първоначалния вариант на законовите промени, публикувани за обществено обсъждане, текстовете, които задължават фирмите да използват само одобрен от НАП софтуер за продажби, бяха отменени. Тогава от министерството на финансите обясниха, че се съгласяват с множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса особено в условията на пандемията от COVID-19.

Сега внесените в Народното събрание поправки показват, че все пак изисквания за софтуера ще има. От финансовото министерство се оправдават с големия брой фирми, които вече са инвестирали в привеждането на софтуерите си според тези изисквания и ги използват в търговските обекти. Затова не трябвало да се обезсмилят разходите на добросъвестните търговци.

Производители и разпространители вече няма да са задължени да декларират пред НАП всеки софтуер за продажби и съответно да получат одобрение. Те може да правят това по желание. В същото време НАП ще поддържа регистър със софтуери за продажби, които отговорят на изискванията на Наредба 18, като търговците може да избират от тях.

За да стимулират ползването на тези софтуери, НАП обещава на фирмите, които ги внедрят, по-бързо възстановяване на данъчния кредит и ускорена амортизация на софтуера и хардуера.

Освен това в Закона за ДДС специално е разписано, че ако такъв търговец бъде хванат за първи път да не издава касови бележки, той няма да бъде санкциониран със запечатване на търговския обект за срок до 30 дни.

В същото веме, ако търговец, избрал СУПТО от списъка на НАП, но инсталирал друг софтуер, ще бъде санкциониран с глоба от 5000 до 10 000 лв. и обектът му да бъде временно затворен.

От опозицията определиха насърчителния подход да се използва одобрен от НАП софтуер като несериозен. „Накарахте фирмите да инвестират милиони и сега ще ги похвалите публично, че са се прецакали. В същото време тези, които не приведоха дейността си спрямо наредбата, сега много се смеят и пестят солидни разходи“, каза депутатът от БСП Румен Гечев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар