Наглост! Банките у нас ще въведат отрицателна лихва за сметки с 40 000 лева до края на годината

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Много скоро ще да има отрицателна банкова лихва върху депозитите, съдейки по посоката, в която се променя тарифната политика на българските банки.

По думите му всяка банка определя за каква сума да се начисляват подобна такса. Вероятно обаче ще се спазва това, което се установи в еврозоната или по сметки с 10-20 хиляди евро. Според него, заради маркетинга си, банките няма да вземат подобна такса от по-малките вложители.

В банките в еврозоната отрицателната лихва е вече факт, докато у нас това може да закъснее с до три-четири месеца, т.е до края на годината.

В историята ли ще остане банковия депозит с лихва?

По думите му това едва ли ще се случи. “В условия на пазарна икономика, не е възможно да съществува капитал с отрицателна лихва. Това разрушава пазара. Така или иначе ще трябва да се върнем към условия на нормално натрупване, за съжаление не е ясно как, тъй като нямаме държавни механизми”, заяви той.

Прочети още:   Световната банка обвини Кристалина Георгиева, че е Китайски агент

Процентът, с който ще работят българските банки при въвеждането на отрицателна лихва у нас може да е 0,5 на сто годишно, според Хърсев. По думите му отрицателна лихва няма да има за вложения под 40 000 лева, именно заради маркетинговата политика на банките, които не желаят да губят клиенти с малки влогове.

Според финансиста сме свидетели на “ненормален процес” в световен мащаб, който е обратен на идеята на капитализма да се печели от капитал. “Това е изгодно за държави като Китай и САЩ, които емитират своя дълг , за пълнят дефицити в бюджета. Инфлацията облекчава всеки ден дълга им и те имат изгода от това”.

Прочети още:   ББР отчете над 86 млн. лв. загуба от покупката на акции на ПИБ

Имотният балон

По думите на Хърсев ако доходите нараства още, цените на имотите няма да паднат. Освен това у нас няма и рязко покачване на жилищните цени. България е челен рекордьор по ръст на заплатите, но съществува и факторът – наваксване изоставането, спрямо нивото на пазара на ЕС.
“За да има спукване на балон, трябва да има рязък ръст на цените на жилишата, докато у не се наблюдава подобно нещо”, казва той.

“Пазарът на недвижими имоти е разбираема инвестиция- хората предпочитат да си купят жилище, разчитайки, че цената му ще расте, отколкото да съхранявам парите си в банка, където ще ги облагат с по 5% на година с данък”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар