Нинова

Наглост! В БСП щели да държат мандата до Бузлуджа

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутати и министри искали да поздравят социалистите като управляващи

Да не добавяме и конституционна криза, предупреди своите евродепутатът Петър Витанов

Оправдание за забавянето е и КЕВР

Председателят на БСП Корнелия Нинова и част от най-приближените ѝ са поискали от Изпълнителното бюро на партията да се направи всичко възможно за забавянето на връщането на третия мандат до събора на Бузлуджа, а той е обявен за тази събота – 30 юли. Това признаха пред “Труд” членове на ръководството на “Позитано” 20, като се позоваха на по-обтекаемата трактовка от Конституцията за последния възможен опит да бъде съставено правителство в рамките на този парламент.

“Ако върнем неизпълнен мандата преди националния ни събор на Бузлуджа, това ще е пораженческо и затова ще се опитаме да съберем хората като участващи в управлението”, коментираха още пред “Труд” членове на Изпълнителното бюро.

При положение, че мандатът се върне в понеделник, то на Бузлуджа ще бъдем с вицепремиер и министри, обосноваха целта депутати от БСП.

Заседанието на Националния съвет на партията утре е насрочено едва за 16,30 часа. “Ще предложим на Националния съвет два варианта за действие, които са в съответствие с Конституцията и ще бъдат с хоризонт петък. Тогава и двата варианта ще бъдат обсъдени”, заяви кратко зам.-председателят на БСП Георги Свиленски след обсъжданията в Изпълнителното бюро.

Очакванията са утре пленумът на БСП да даде на ръководството няколко дни за уж последен опит за съставяне на правителство. Най-вероятно социалистите ще преповторят новата червена линия, изказана от Корнелия Нинова, че повече няма да има преговори с ИТН.

Като оправдание за забавянето на третия мандат ще бъде изтъкнато и необходимостта от избор на нов шеф на КЕВР, тъй като Конституционния съд реши, че изборът на сегашния председател Станислав Тодоров е противоконституционен.
Юристи от различни партии бяха категорични, че БСП трябва да върне мандата в понеделник в 17.00 часа.

БСП направи всичко възможно да реализира правителство с третия мандат, но сега има един единствен ход – избори. Това каза в “Денят започва” по БНТ ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов. “Имаме енергийна, инфлационна, политическа криза, да не добавяме и конституционна криза. Забавянето на връщането на мандата може да предизвика всякакви интерпретации за намеренията на БСП”, каза Петър Витанов. Според него за избора на шеф на КЕВР трябва да се произнесат юристи и тази процедура също може да бъде задвижена по-бързо.

Междувременно от БСП разпространиха програмата за събора на Бузлуджа. “Кулминацията, която тази година се очаква с огромен интерес, е политическият митинг на БСП от 11:30 ч. в събота. На него лидерът на БСП Корнелия Нинова лично ще се обърне към членовете и симпатизантите на партията и ще формулира основните политически послания към червените избиратели”, съобщиха от левицата.

БСП е подготвила и богата културна и музикална програма, като този път пред участниците в мероприятието ще пее цяло музикално съзвездие. Сред изпълнителите са Миро, Виво Монтана, Владо Димов, както и Цветан Бонев и Лилия Андонова, похвалиха се от столетницата.

Д-р Борислав Цеков: Откраднаха даже проучвателния мандат

Ден-два след понеделник може да има толеранс

Толкова са се увлекли в крадене, че даже откраднаха проучвателния мандат. Така коментира ситуацията със съставянето на правителство, с партия-мандатоносител БСП, юристът и специалист по конституционно право д-р Борислав Цеков в официалния си профил във фейсбук.

Ден-два след понеделник може да има толеранс от седемдневния срок за връщане на мандата, обясни по-рано вчера той.
“На третия етап процедурата се ускорява. В правото има базисен принцип – когато нещо се дължи без изрично посочен срок, се дължи веднага. Има критерии, по които се определя разумен срок. В случая не може да е повече от 7 дни, както е при двата предишни мандата”, подчерта юристът.

Според него, ако в понеделник или в следващите два-три дни БСП не са посочили кандидат-премиер, президентът би следвало, спазвайки Конституцията, да прогласи мандата за неуспешен. “След това да разпусне НС и да насрочи нови избори до два месеца. Партиен произвол е задържането на мандата извън срока”, обясни той.

Обявяването за неконституционно решението за избора на председател на КЕВР може да се тълкува така, че предният ръководител все още е на поста си. Трябва да се възстанови Иван Иванов. Ще бъдат недействителни решенията, взети с решаващия глас на председателя, коментира още юристът.

Костадин Костадинов, “Възраждане”: Съмнявам се Нинова да спази закона, всичко зависи от президента

От партията очакват Радев да разпусне НС на 2 август

Костадин Костадинов заяви, че не вярва Корнелия Нинова да спази закона.

“Днес БСП трябва да върне мандата и срамната и мерзка агония на управляващия режим да приключи”, каза вчера лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

“Като зная обаче, че лозунгът на правителството е “Нулева толерантност към Конституцията”, се съмнявам, че Нинова ще спази закона. Затова, в края на деня всичко ще зависи от президента. Ако той не получи обратно мандата от Нинова, трябва да разпусне парламента през следващите дни и да насрочи нови избори през октомври. По този начин ще създаде прецедент, разбира се, но към престъпниците трябва да се демонстрира нулева толерантност – независимо дали са министри, партийни председатели или мандатоносители”, коментира той. Депутатът от “Възраждане” Петър Петров допълни, че очаква на 2 август президентът да разпусне парламента, а предсрочен вот да има на 2 октомври.

“Не този парламент трябва да избере нов председател на КЕВР, властта може да измисли нови процедури”, заяви той. По думите му гражданската авиация не желае Гвоздейков да заеме длъжността ръководител на спешната въздушна помощ. “Заради конкретни постове се правят процедури с конкретни личности от управляващата партия. Това беше повторение на случая с шефа на КЕВР”, смята Петров.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар