Наглост! ГЕРБ готвели бойкот на анти-COVID мерките и опорочаване на дистанционното обучение

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има множество сигнали, че родители, които искат присъствено обучение, но отказват децата им да бъдат тествани, ще се опитат да дискредитират дистанционното обучение и да внушат, че то е неуспешно. За това предупреждават от неформалната организация „Родители за безопасно образование“, цитирани от news.bg.

Във връзка с решението на Министерството на образованието и науката децата, които не се тестват, да остават да се обучават у дома, от сдружението посочват, че изправени пред варианта за принудително електронно обучение поради отказа да тестват децата си, някои родители ще се опитат да провалят дистанционната форма.
„Тестването в училищата е безспорно правилното решение и трябва да се случва на независима от дома на учениците територия, и да, учителят не бива да е сам при тестването, нужна и ценна е подкрепата на родителите. Това трябва да се отстоява. За успех на мярката е необходимо постигане на съгласие и съдействие между всички – институции, родители, учители, деца.“ – подчертават от организацията.

В писмото се отбелязва, че се разпространява злонамерена дезинформация – твърди се, че децата трябва да бъдат тествани гладни и да не са пили вода за период, какъвто тестовете не изискват в действителност.

„Чувстваме се длъжни да заявим нашите основателни притеснения, че и една работеща мярка за осигуряване на качествено и безопасно образование, каквато е ОРЕС (Обучение от разстояние в електронна среда – б.р.) , ще бъде възприета като санкционираща за деца и родители, които желаят присъствено обучение, но не желаят тестване.“ – споделят родителите.

Те напомнят, че мярката беше създадена през 2020 година с цел родителите, загрижени за живота и здравето на децата си в условия на пандемия, да получат законова възможност за обучение у дома.

„За да се предотврати спекулацията с тази образователна форма, бе създаден ясен пропускателен режим, който да гарантира, че този тип обучение ще се използва и прилага правомерно и с ангажираност от страна на родителите, както и че ще се гарантира, че децата ще получават качествено образование.“ – допълват от „Родители за безопасно образование“.

Опитите за отричане на това съгласие между училището и родителите може да доведат „дискредитирането на тази форма на обучение от недобронамерени хора с недостиг на колективно осъзнаване“, предупреждават от организацията.

„Екипът ни получава непрекъснато сигнали, че ОРЕС ще бъде бойкотирано от родители, които по принцип желаят присъствено обучение, отричат и хулят ОРЕС, но сега не желаят да тестват децата си и чувствайки се принудени да са в ОРЕС, заплашват с компрометиране на учебния процес, отказ от влизане в час и други. Такива действия изцяло ще опорочат ОРЕС, както и усилията на училищни ръководства и учители, ангажирани с тази образователна форма.“ – се казва още в писмото.

„Споделяме тази тревога с ясното съзнание, че сега ОРЕС е най-добрия възможен вариант да се предложи приемлива форма на обучение, дори и на онези, които не я ценят. Нещо повече – считаме, че пандемията няма да отстъпи в близките една, две, а може би и повече години и трябва да се работи в посока все по-качествено онлайн обучение, защото това е иновативна стъпка напред.“ – подчертават от неформалното сдружение.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар