Наглост: ГЕРБ провали кворума, Борисов отърва въпроси от Нинова

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Парламентът не събра нужния кворум за пленарно заседание днес и от втория път. В залата се регистрираха 112 народни представители. Липсваха голяма част от депутатите на ГЕРБ.

Следващото заседание ще бъде на 30 октомври (сряда), обяви председателстващият Емил Христов. Според решение на Народното събрание пленарни заседания заради местния вот, няма да има от 16 октомври до 25 октомври. През това време обаче ще работят парламентарните комисии.

След провала на заседанието Нинова обвини Борисов, че е наредил на депутатите си да му спестят контрола. Малко преди 10 часа премиерът Бойко Борисов започна да излъчва на живо във Фейсбук как пристига за откриването на новата отсечка на магистрала Хемус край Ябланица.

Днес в парламентарния контрол трябваше да участва премиерът Бойко Борисов, който да отговори на питане на лидера на БСП Корнелия Нинова. Премиерът трябваше да отговаря на питане за политиката по национална сигурност и приемането на България Шенген.

Страхът на премиера да ми отговаря е по-голям от парламентаризма, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде Фокус.

Нинова припомни, че има питане към министър-председателя за Агенция Митници, срив в Търговския регистър, а отговорът е бил, че не е от компетентността на министър-председателя и да се зададе на вицепремиера по демографска политика Марияна Николова.

“Следващо – питане относно избора на делегирани за България прокурори на Европейската прокуратура. Отговор – не е от компетентността на министър-председателя. Питайте Данаил Кирилов”, изреди още Нинова. “Изводът ми е, че страхът да дойде да ми отговаря е по-голям от парламентаризма. Ще ви разкажа, сега ми излезе един спомен от едно интервю на един генерал, шеф на НСО на парламента. “Винаги усещаме, кога едно правителство си тръгва. Когато министър-председателя отказва да идва в парламента да отговаря на въпроси или ако случайно дойде иска от нас да го извеждаме от страничния вход”, цитира интервюто Нинова.

Петък е ден на опозицията – тя трябваше да организира своето присъствие в зала, за да чуе отговорите на премиера Борисов, каза от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Д-р Даниела Дариткова пред журналисти.

“Ние сме били толкова, колкото е възможно в контекста на предизборната кампания и празниците, които днес трябва да бъдат посетени от колегите народни представители в техните региони”, заяви още д-р Дариткова.

Тя посочи, че всеки ден има различни мероприятия и числеността на народните представители е различна. На въпрос защо са били два опитите за регистрация, а не три, д-р Дариткова поясни, че няма изискване колко да бъдат те.

По думите й твърденията на БСП, че премиерът връща техните въпроси отново показва едно дълбоко непознаване на Правилника на Народното събрание.

“Трябва добре да се познава Правилника на Народното събрание. В този смисъл, ако мога да коментирам предходните изказвания, че премиерът Борисов връща отговорите на зададените въпроси, това отново показва едно дълбоко непознаване на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Принципът е, ако се зададе въпрос към министър-председателя, ако той не отговаря на изискванията на Правилника, той да бъде пренасочен към конкретен министър. Много пъти колегите от БСП са се възползвали от тази възможност и на техните въпроси е отговаряно от ресорния министър. В противен случай, ако те не са съгласни могат да протестират пренасочването. Тогава обсъждането се случва на председателски съвет. В резултат на това обсъждане председателят на Народното събрание решава дали да отправи въпроса към министър-предесдателя или не”, допълни още д-р Дариткова.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар