Наглост! Гърция иска ваксинация срещу COVID и за деца между 12 и 15-годишна възраст

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гърция заяви в понеделник, че деца на възраст 12-15 години могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с препаратите на Pfizer и Moderna. По този начин властите в страната удължиха ваксинациите на непълнолетни, започнали този месец, докато заболеваемостта продължава да нараства, предаде „Ройтерс“.

Ръководителят на гръцката комисия по ваксинация Мария Теодориду каза, че включването на все по-млади хора в програмата ще помогне за защитата на уязвимите младежи и роднини и ще подготви пътя за завръщане в училище през септември.

Около 46,8% от населението е напълно ваксинирано, според Мариос Темистокъл, отговарящ за ваксинациите.

В опит да привлече повече хора да се ваксинират, правителството предложи стимули, включително пари в брой и безплатни мобилни данни за младежите, за да се опита да постигне целта от 70% ваксинирани до есента.

След като планира да предложи предимства за достъп на тези, които са ваксинирани срещу COVID-19, гръцкото правителство в същото време обяви, че ще позволи на неваксинирани, да се смесват с тях в магазините за търговия на дребно и търговските обекти.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стелиос Пецас обясни, че здравните мерки няма да доведе до разпространението на коронавирус в магазините.

Неваксинираните обаче ще бъдат ограничени от закрити места като кина и ресторанти, тъй като вирусът се разпространява отново и по-бързо с появата на заразния вариант Делта.

Гръцкият парламент по-рано одобри задължителната ваксинация за работещите в здравната сфера и за някои социални работници. Мярката обхваща медиците и всички други служители в здравния сектор, както работещите в домове за възрастни хора и за лица със специални нужди. Всички неваксинирани ще бъдат изпращани в неплатен отпуск до завършване на ваксинацията им. На работодателите, които нарушават наредбата, ще бъдат налагани санкции от 10 хиляди до 50 хиляди евро. При повторно нарушение глобата е от 20 хиляди до 200 хиляди евро.

Гърция регистрира 2070 нови инфекции с COVID-19 и пет смъртни случая към понеделник. Общо 477 975 са заразените и 12 903 починалите.

Източник: News.BG

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар