Наглост! Интернет мародери трупат огромни печалби от коронавируса

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От трафик на фалшиви хирургически маски до продажба на фалшиви лекарства и извършване на интернет измами, престъпниците намират начини да се възползват от коронавирусната криза, предупреждават от Европол.

Тъй като милиарди хора са затворени по домовете и в границите на държавите си, полицейските началници твърдят, че на престъпниците е трудно да печелят пари от “традиционните” дейности като взлом и контрабанда на наркотици.

Вместо това те надграждат страховете на хората от пандемията с COVID-19, за да им продават нестандартни защитни стоки или да подмамят хората и да ужилят техните авоари онлайн, предупреди европейската полицейска агенция Европол.

“Престъпниците се интересуват само от един въпрос:„ как мога да спечеля повече пари? “, каза директорът на Европол Катрин Де Бол в интервю за АФП. “Ето защо те сега злоупотребяват с пандемията, за да променят начина си на работа.” Полицията вече иззе 34 000 фалшиви хирургически маски в една голяма операция, насочена към така наречените “корона-престъпници“ в началото на този месец, се казва в доклад на Европол.

“Измамниците много бързо адаптират добре познатите схеми за измами, за да извлекат полза от тревогите и страховете на жертвите по време на кризата”, се добавя в доклада. В много европейски страни полицията съобщава за драматичен спад в често срещаните престъпления.

Испанската полиция заяви, че е имало приблизително 50 процента спад в криминалните престъпления в сравнение с година по-рано, откакто страната беше поставена на почти тотално блокиране на 14 март. “Няма съмнение, че блокирането затруднява престъпността”, заяви заместник-директорът на испанската “Гуардиа сивил” Лаурентино Сена.

В Швеция също има спад на класическите кражби и обири с взлом, защото множество хора работят у дома. Продажбите на наркотици на улицата също спаднаха рязко в много страни след избухването на пандемията, тъй като властите затварят граници и ограничават движението на хора. Но обратната страна на монетата е възход на други форми на престъпност, които целят да спечелят на гърба на болестта.

Министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер заяви тази седмица, че “наблюдаваме спад в обирите, кражбите, но в същото време киберпрестъпността е във възход“.

Има буквално взрив на онлайн измами в цяла Европа, заявиха няколко служби.

Световната здравна организация, начело на борбата срещу пандемията, предупреди за рязко увеличение на изтеглянето на лични данни от електронна поща и измами, като се използва нейното име, в за да се опита да открадне пари и лична информация.

Британската национална агенция за борба с престъпността заяви, че престъпниците “се насочват към хора, които се стремят да купуват медицински консумативи в интернет, като изпращат имейли, предлагащи фалшива медицинска помощ и мамят хора, които могат да бъдат уязвими или са все повече изолирани у дома“.

В Германия също “киберпрестъпниците експлоатират настоящите опасения на хората относно COVID-19, за да изпращат имейли със злонамерено съдържание или използват този страх с измамни намерения”, заяви полицията.

В Италия, страната, която е най-силно засегната от вируса, нараснаха страховете, че малките предприятия, лишени от пари поради кризата, ще се обърнат за помощ към мафията.

В Дания правителството обещава високи присъди на хора, които крадат хидроалкохолен гел и крадци, представящи се за здравни работници парамедици.

С поставяне в изолация на семействата също има притеснения за бум в домашното насилие. Някои полицейски участъци във Франция отчитат с 30% повече информации за такива случаи.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар