Наглост! Каскета крие колко е струвала прокурорската сбирка в “Бояна”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Абсурдно е това да е тайна, коментира Александър Кашъмов от “Програма достъп до инфорация”

Главният прокурор Иван Гешев отказва да отговори на въпроси за цената на сбирката на държавното обвинение, проведена на 24 август в резиденция “Бояна”. По Закона за достъп до обществена информация “Сега” попита колко прокурори и следователи са били командировани за националното съвещание, какъв е общият размер на разходите за командироването им – пътни, дневни, за настаняване и т.н., на какво основание е ползвана резиденцията за събитието и дали прокуратурата е платила за наем.

Имаше въпрос и дали Гешев живее в резиденцията и на какво основание. След това пред медиите и в правната комисия в парламента той обясни, че има заплаха за сигурността му, без да навлиза в подробности.

Законът дава двуседмичен срок за отговор. Съдебната практика обаче е категорична – институциите нямат право на мълчалив отказ. Въпреки това обаче прокуратурата игнорира запитването. При опит за проверка в електронното деловодство на институцията с входящия номер, предоставен от самата нея, излиза съобщение, че “за въведения номер не е намерен резултат”. От информационния център не отговориха на въпроса защо се появява това съобщение и как може да се провери движението на преписката в този случай.

“Не виждам пречка информацията да бъде предоставена”, коментира пред “Сега” адвокат Александър Кашъмов от “Програма достъп до информация”. Според него е абсурдно, че поисканите данни не са дадени от прокуратурата. “Да няма дори данни за регистрацията на заявлението за информация е израз на голямо пренебрежение към основно конституционно право, което има особено голямо значение в демократичното общество”, допълни адвокатът. И напомни, че правата на гражданите са основна ценност според действащата Конституция и “да се надяваме това да не се промени”.

Кашъмов каза още, че мълчаливият отказ е обявен от съда за недопустим и нетърпимо от правото явление. “Държавните органи се назначават и избират да отговарят на гражданите, а не да мълчат. Явно прокуратурата не е усвоила това знание. А това не е добре за общество, което смята, че се развива и върви напред”, заключи той.

Предстои съдът да се произнесе по мълчаливия отказ на прокуратурата.

В края на август Гешев събра в “Бояна” стотици прокурори и следователи, за да демонстрират вярност към институцията и да разгромят враговете ѝ.

Източник: segabg.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар