Наглост! Коли за 2 млн. лв. си купува Министерство на отбраната

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Автомобили за 2 млн. лева ще закупи Министерството на отбраната (МО), става ясно от обявление в Централизираната автоматизирана информационна система Електронни обществени поръчки.

Става дума за 36 леки коли с прогнозна стойност 2 млн. лв. с ДДС. Две от тях трябва да бъдат луксозни лимузини.

Двата автомобила от клас F – представителен, трябва да са нормална проходимост и технически допустима маса до 3,5 тона включително. Това са най-внушителните по габарити леки коли от елитния сегмент. Предвидената за тях сума е 240 000 лв. с ДДС.

Изискванията в конкурса спрямо тях са много, като едното е да дават “възможност за движение по всички пътища от републиканската и международната пътна мрежа, независимо от годишното време и метеорологичните условия при температура на обкръжаващия въздух от минус 30 до плюс 50 градуса по Целзий”.

Другите 8 коли трябва също да бъдат с нормална проходимост с технически допустима маса до 3,5 тона включително, но от клас Е – премиум. За тях максималната цена е 560 000 лв. с ДДС. От клас D – среден, военното ведомство купува 26 леки коли, като общата им цена не трябва да надвишава 1,2 млн. лв. с ДДС. Автомобилите трябва да бъдат “нови, неупотребявани, произведени до 12 месеца преди датата на доставка. Гаранционният им срок да е не по-малко от 4 години или от 100 000 км. – което събитие настъпи първо”.

Изисква се също гаранцията за защита на купето от пробивна корозия да е не по-малко от 5 години. Включена е пълна гаранционна поддръжка и пълно сервизно обслужване на автомобилите.

Напомняме, че ведомството вече е с едни от най-мащабните разходи в МС. Третото правителството на Бойко Борисов разви инвестиционна програма във въоръжените сили, въпреки фактическата липса на армия.

Сумите са милиардни заради последната поръчка на 8 самолета F-16 от американската компания Локхийд Мартин. С всички постоянни набъбвания цената за 8 машини и базата за тях надмина рекордните 3,09 млрд. лв. С пълна сила текат преговорите за поръчката на още 8 броя F-16 .Всичко това въпреки уверенията на шефа на ВВС ген.-майор Димитър Петров, който категорично заяви, че не разполагаме нито с база за допълнителните машини, нито с летци.
Други 2 млрд. лв. отиват за кораби, 1. 5 млрд. лв. за бронирани машини, 50 млн. лв. за машини за Специалните сили, 300 млн. за 3D радари, 80 млн. за модернизация на старите съветски танкове T-72, над 150 млн. лева за поддръжка на МиГ – 29 и Су 25, 10 млн. лв. за кораби втора ръка от Нидерландия.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар