Кирил Петков лъжа

Наглост! Министър на ППДЕБЪ+ лъже за цените на храните

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пазарът не може да се регулира със закон, а мерките са пожелателни

Напразни бяха обещанията, че информацията в правителствен сайт ще доведе до поевтиняване на основните продукти

Подготвят закон за търговията с храни

Набелязани са мерки, с които основни 15 хранителни продукта да бъдат предлагани на възможно най-добрите цени на уязвимите потребители, съобщи бодро министърът на икономиката Богдан Богданов. И откровено излъга, тъй като всеки, който познава пазарните принципи, е наясно, че цените на храните не могат да се регулират със закон, а зависят само от търсенето и предлагането, поне в страните, които не са с тоталитарен режим, а разчитат на пазарната икономика.

Още през март служебният кабинет заяви категорично, че ще бори спекулата с цените на храните, като създаде и публикува правителствен сайт за това колко струват основни продукти на едро, на дребно, при какви условия се внасят от ЕС и от трети държави, какви са изкупните цени на продукцията и колко струват същите готови стоки в чужбина. Повече от половин година по-късно е ясно, че сайтът foodprice.bg няма как да изпълни подобна роля. За да не дразнят излишно народа с факта, че храните у нас са сред най-скъпите в Европа, от правителството дори решиха през последните месеци да скрият информацията за пазарната цена на основните продукти в останалите страни от ЕС.

Надценките при млечните продукти стига до 70%, каза неотдавна министърът на земеделието.

Затова и сега поредните уверения на министър Богданов, че са набелязани мерки, с които да се намалят цените на 15 основни хранителни продукта, влизащи в основната, малка потребителска кошница, и в момента те се обсъждат с бизнеса, звучат като налудничави брътвежи и дори като откровена лъжа.

Министър Богданов продължава бодро да ни уверява, че част от подготвяните от кабинета мерки предвиждат максимална част от продуктите да бъдат локално производство, за да се намалят възможните рискове от повишение на цените от транспорта, инфлация или рецесия в страните на внос. Но признава, че за това води диалог с големите хранителни вериги, тъй като реално подобна мярка зависи единствено от тяхната добра воля. А едва ли има икономически субект, особено такъв, който не е българска собственост, който би се отказал от печалбите си, за да угоди на кабинета или пък да облекчи българските потребители.

Министърът продължава с фантазиите, като обяснява, че веригите ще бъдат задължени на определени периоди да публикуват информация по достъпен начин за малката потребителска кошница и да се поддържат възможно най-добри цени на заложените 15 продукта от първа необходимост. Самият Богданов признава, че дори и да бъде наложен таван на цените на основни стоки, това може да бъде единствено временна мярка и реално от самите хранителни вериги зависи дали ще намалят реално цените или просто ще пуснат “евтини стоки”, които ще са такива на хартия, но реално никога няма да могат да бъдат открити по щандовете заради “изчерпване на количествата”.

“За основната потребителска кошница, малката, към която са ориентирани най-уязвимите сънародници, имаме фокусирани мерки. Ако се наложи, ще предприемем и законодателни мерки, за да може тези 15 продукта, които влизат в малката потребителска кошница, да бъдат на възможно най-добри цени и то за най-уязвимите потребители. В добър диалог сме с бизнеса”, заяви министърът на икономиката. С кой бизнес – производители, прекупвачи или вериги, не става ясно. Нито пък е ясно кои са “уязвимите” потребители няма нито една законова ясна дефиниция на този термин. И предвид факта, че при двугодишна инфлация в размер над 26 на сто, а доходите не за всички граждани нарастват, реално мнозинството от българите могат да се окажат именно в тази категория.

Министър Богданов е категоричен, че подготвяните от икономическото министерство мерки ще бъдат приложени от зимния период, въпреки че той е “зад вратата”, а подобни мерки и към момента не са сложени с конкретика на масата.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар