Нинова

Наглост! Нинова обяви война на кабинета „Радев“

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В БСП са твърдо убедени, че президентът Румен Радев ще удари по партията, и затова се готвят за съпротива.

Вчера соцлидерът Корнелия Нинова вбесена обяви при сдаването на властта, че имената на подбраните от държавния глава министри са показателни, че новият кабинет ще бъде реваншистки настроен към левицата. Днес същия рефрен поде и Борислав Гуцанов – организационен секретар и член на Изпълнителното бюро на БСП, който до враждуваше с Нинова, но сега се намира в най-близкото й обкръжение. Битката между Нинова и Радев стана очевидна за всички, когато той право в лицето й разкритикува кабинета „Петков“, че му оставя хаос като наследство.

„Много хора са пробвали да имат удари срещу БСП 131 години и никой не е успял. Няма да бъде и този опит успешен, ако е такъв на президента Радев. Но има доста съмнения в честността, когато е правен този служебен кабинет“, заяви Гуцанов тази сутрин по bTV.

Той изреди онова, което вижда като постижения на партията си: това, че не позволи да се даде официална военна помощ на Украйна; че въздейства за смекчаването на декларацията на парламента срещу Русия по повод началото на войната; че настояваше за подновяване на газовите доставки от руския енергиен гигант „Газпром”. „Ако всички тези неща са против виждането на президента Радев, и ако затова се правят подобни внушения с този служебен кабинет, това е твърде странно“, смята високопоставеният социалист.

Гуцанов обвини президента, че е пропуснал възможности да окаже въздействие, така че да не се стига до предсрочни избори. Не уточни обаче по какъв начин е трябвало Радев да въздейства. По-сериозно беше друго твърдение на социалиста: „В президентството имат афинитет към изграждане на нови проекти и политическа модификация на пространството.” Това беше намек за двете политически формации, създадени досега от бивши членове на кабинети на Радев – „Продължаваме промяната” на ексминистрите Кирил Петков и Асен Василев и „Български възход” на бившия премиер Стефан Янев.

Социалистът отправи и конкретно обвинение към един от новите служебни министри – Георги Тодоров, който отговаря за електронното управление. По думите му, Тодоров е участвал в управата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, което е отпуснало без търг и без конкурс 435 млн. лв. за одълбочаването на канала във Варна. „Това беше един от най-големите скандали миналата година, заради което той не стана за втори път служебен министър на транспорта”, твърди Гуцанов, който оглавява БСП-Варна.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар