Наглост! Нинова опитва да провали НС на БСП в събота, за да остане председател

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В нарушение на чл. 17 ал.1 и ал.2 от устава на БСП, който вчера 19 минути посочи и ясно показва процедурата след оставка на лидер на партията, каквато подаде Корнелия Нинова, тя е изпратила писмо до организациите, в което се позовава само на чл. 31 ал.3.

Не е случайно обаче, че единият е преди другия:

В чл. 17 ясно е упоменато, че при подаване на оставка от председателя предсрочно по негово желание, на свое заседание Националният съвет на партията определя кой от заместниците става временно изпълняващ ролята на лидера до провеждането на конгрес.

Чак след това идва чл.31, който изисква конгресът да потвърди оставката.

Алгоритъмът е ясен. Разбира се, юристите се смеят на чл. 31, защото при изразена лична воля на лидера, който е пълнолетен и в ума си човек, няма сила – конгрес или виелица, която да го задължи да остане председател.
При избора на НС на БСП Нинова вкара 2/3 свои хора в него, включително секретарки и деловодителки, точно с цел за подобни апаратни игри, ако се наложи Това обаче беше преди 14 месеца.

Проблемът й е, че сега всички червени кметове и немалко други видни партийни кадри вече са срещу нея след третото поредно историческо електорално дъна на партията от 1919 г. насам. И то постигнато в рамките на едва 7 месеца.
Нинова, уж юрист, хитрува, разчитайки за пореден път – също като с предишното си Окръжно, в което настояваше червените представители в секционни комисии да оспорват изборните протоколи навсякъде, на ниска правна култура в редиците на партията. Вчера тя вече обиди дори избирателите си, които обвини, че понеже не можели да се справят с машиниия вот – хем втори път гласуват по същия начин, а някои и трети път, й бил нисък резултатът.
Противоуставно тя твърди, че до 50-ия конгрес, който според нея ще бъде през януари, ще продължи да бъде председател.
Нинова веднъж игра танца с оставката – подаде я, пък я върна, което остана в миналия мандат и не породи правни последствия. Тогава обаче БСП беше втора политическа сила с 28%, а не четвърта с 10% на парламентарни избори.
Сега залогът е по-голям, тъй като иде реч за преговори за съставяне на правителство. А червените, ако провалят и този трети пореден парламент тази година и отворят път към избори през март следващата, сериозно са застрашени да не прескочат 4% бариера. Нинова обаче е калкулирала и това – рулетката за ново правителство ще се извърти до Коледа, ако няма кабинет с първия мандат на ПП, а това значи през януари да обяви като Боби Михайлов 2, че не е моментът да напуска поста и да изяде оставката си. Вече го е правила.

Някои твърдят, че именно тоталното сриване на БСП, чийто електорат тя съкрати 4 пъти за 4 години, била програмираната цел на Нинова, чието минало като назначение на правителството на Костов за директор, а после приватизатор на крупна държавна фирма, чието имущество частично е незаконно продадено в нарушение на приватизационния договор на трибуквена групировка. По този и по още един казус, които стоят на трупчета в прокуратурата сме изпратили въпроси на лидерката и чакаме нейните отговори. Ако притесненията ни бъдат потвърдени от нея ще стане ясно защо Нинова винаги е за Гешев срещу Радев – пазим специалната й декларация, че прокуратурата е права, но е била шумна при нахлуването в президентството на 9 юли 2020 г. Помним радиомълчанието при незаконното озвучаване на СРС-та с президента през януари 2020 г.

Наблюдаваме сега неадекватните „условия”, които поставя от висотата на по-нисък резултат на водените от нея листи спрямо средните за партията й, на ПП. Все пак Ицо Хазарта я би с 4 ПЪТИ повече гласове. А ПП даде като приоритет именно смяната на главния прокурор.

Наталия Каменова

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар