Наглост с новите касови бележки: Бензиностанциите не искат да разкриват колко печелят

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Мярката беше въведена от държавата след протести заради високите цени на горивата.

Бензиностанциите категорично са против изискването на държавата в касовите бележки да се посочва на каква цена купуват горивата. От Газовата и петролна асоциация смятат, че това е търговска тайна и подадоха сигнал до Европейската комисия.
Според изискванията на Министерството на финансите от 1 октомври, когато купим литър гориво, на бележката трябва да е записано колко от това, което плащаме, прибира държавата като акциз и ДДС, колко остава в търговците и каква е цената на горивото платена от тях.
Мярката беше въведена след протести заради високите цени на горивата и според министъра на финансите Владислав Горанов така на хората ще е ясно колко от цената на горивото отива в държавата и колко остава при търговеца.
Макар че по правило между малките и големите играчи на пазара често има спорове, по въпроса за изписването на цената на която те купуват горивата са на едно мнение – това няма да реши проблемите.
Големите вносители на горива у нас предупреждават, че ако за да се постигне прозрачност се отслаби конкуренцията, никой няма да спечели.
Според търговците нормалната надценка при тях трябва да е поне 5-6%, за да се избият инвестициите и да се покрият заплатите на служителите. Разходите на един обект могат да са в пъти по-високи от тези на друг.
От Министерството на финансите отказаха коментар. Според наредбата за касовите апарати бензиностанциите, които не са готови с новите бележки от 1 октомври, ще трябва да затворят.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар