Наглост! Циг*ните от селото на пребития командос водят 59 дела, че останали без домове, едното в Страсбург

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Валентин Димов още не се е възстановил напълно след побоя, но вече може да скача с парашут и ще остане на служба в “Специални сили”

Общината събори 15 незаконни къщи, а хората от махалата се разбягаха при роднини в “Столипиново”

Никой не ги е гонил, те сами напуснаха след протестите срещу циганската махала, каза кметът на Войводиново Димитър Тосев

59 съдебни дела са завели ромите от Войводиново, които го напуснаха след гневните протести там заради нападението над командос. 33-годишният Валентин Димов от селото бе пребит навръх Богоявление т.г. от братята Асен и Борис Пакетови от местната циганска махала, тъй като

им направил

забележка за

неправилно

пресичане

“17 от производствата бяха срещу кмета на Войводиново и началника на полицейското управление в с. Труд, но са прекратени. По останалите все още няма окончателно решение. Те са срещу заповедите за събаряне на опасните постройки и незаконните къщи на ромите, за ограничаване на достъпа им до тях и спиране на тока и водата”, заявиха юристи от община “Марица”.

Недоволните роми са стигнали и до Европейския съд в Страсбург. Там се води дело под името “Пакетова и други срещу България”.

Жалбоподатели са Анка Пакетова от Войводиново, роднина на биячите на командоса, и още 54 души. Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев е техен процесуален представител.

“Твърдим, че са нарушени три разпоредби на конвенцията за защита на правата на човека. Ромите са били подложени на нечовешко и унизително отношение и на дискриминация с прогонването им и отказа на управника на Войводиново и на служителите на реда да ги допуснат обратно”, коментира Кънев.

По думите му е било накърнено и правото на неприкосновеност на дома. Делото в Страсбург е заведено на 1 април т.г., комуникирано е и му е даден приоритет.

“Това означава, че

няма да

отлежава 5-6 г.,

както се случва обикновено заради огромния брой искови молби в Европейския съд. Вече бяха определени привременни мерки за 16 от жалбоподателите, които включват настаняването им в алтернативни жилища”, уточни Красимир Кънев. Става въпрос за три многодетни семейства.

17 от делата, заведени от ромите, бяха срещу кмета на Войводиново Димитър Тосев СНИМКА: Евгени Цветков

Според председателя на правозащитната организация привременните мерки не са изпълнени. До средата на септември правителството ще трябва да депозира в Страсбург своето становище по казуса “Пакетова и други срещу България”, а Европейският съд ще го предостави на пълномощника на ромите Красимир Кънев за отговор.

“Вероятно ще имам 1-2 месеца срок, за да подготвя позицията си. Ще я пратя до Страсбург, придружена с иск за обезщетение на ромите”, обяснява Красимир Кънев.

Той прави аналогия между делото на 55-имата от Войводиново срещу държавата с друго, по което ответник е била Украйна. Там роми също са били принудени да напуснат домовете си след извършено престъпление от представител на тяхното малцинство. Европейският съд е определил обезщетения от по 12 000-13 000 евро на човек. Кънев смята, че жалбоподателите от пловдивското село ще получат по-голяма сума, тъй като те

не са имали

възможност

да продадат

имотите си,

каквато е била дадена на потърпевшите в Украйна.

“Никой не е гонил ромите от домовете им, те сами ги напуснаха заради протестите”, категоричен е кметът на Войводиново Димитър Тосев.

Той посочва, че всички къщи в местната махала са нелегално построени върху общинска земя. Обитателите им многократно са били канени да ги узаконят, но отказвали. Не е ясно колко време са се захранвали с ток от един-единствен електромер, след като се прикачили към него неправомерно. Възмущението на жителите на селото срещу хората от махалата тлеело от години.

“Не може само

да имаш права,

а да нямаш

задължения

и да не спазваш общоустановените порядки”, казват в селото.

Гневът им изригна, след като на 6 януари т.г. съселянинът им Валентин Димов бе пребит на улицата от братята Пакетови. 33-годишният военнослужещ от “Специални сили” се прибирал с колата си към дома си във Войводиново, след като наблюдавал ритуала по хващането на кръста в Пловдив.

Имуществото от опасните постройки беше изнесено и запазено. СНИМКА: Евгени Цветков

На главната улица в селото двама мъже пресекли неправилно и само бързата му реакция с удряне на спирачки предотвратила произшествие. Димов им направил забележка, а Пакетови го напсували. Единият от тях метнал якето на военния на главата му и го повалили на земята. След това започнали да го удрят с ръце и крака. Намесили се свидетели, но не успели да помогнат на нападнатия. Командосът претърпя две операции на скулата, беше му поставен и имплант.

“Все още не се е възстановил напълно. Радостното е, че успя да премине медицинските тестове в “Специални сили”, които му дават възможност да извършва парашутни скокове и да остане на служба”, разкриват приятели на Димов. Биячите му прекараха 3 месеца в ареста, след като им бяха повдигнати обвинения за нанасяне на средна телесна повреда.

“Стана беля, преди не сме правили такива неща”, бяха единствените думи на по-големия брат Асен при вземане на мярката за неотклонение. На делото в съда двамата

се признаха за

виновни и

сключиха

споразумение

с прокуратурата. Получиха условни присъди от 1 и 3 г. Наказанията им бяха посрещнати във Войводиново с нови протести.

В селото не са виждали Пакетови след излизането им на свобода. Говори се, че в момента живеят в “Столипиново”, а баща им дал банкет, когато ги пуснали. Нито един от ромите от махалата във Войводиново не се е върнал в дома си. След побоя над командоса се разпръснали по различни населени места в региона.

Повечето се

приютили при

роднини

в пловдивското гето.

Със заповед на кмета на община “Марица” Димитър Иванов във Войводиново вече са съборени 15 опасни постройки – колиби без санитарни помещения и навеси. Остават още 17 къщи. За тях също са издадени разпореждания за бутане, но обитателите им ги оспорват в съда.

“В жалбата до Страсбург се включило и семейство роми, което никога не е живяло във Войводиново. Твърди, че е имало дом в махалата, но бил разрушен от багерите, пратени от община “Марица”. Възползват се от ситуацията, за да претендират за парично обезщетение от държавата”, посочва кметът на Войводиново Димитър Тосев.

В стая на администрацията си той

съхранява вече

8 месеца три

стари печки,

колело и спалня,

които са били изнесени от ромската махала при събарянето на опасните сгради там. Собствениците на имуществото все още не са го потърсили. Пустите къщи продължават да се охраняват от полиция, за да не станат обект на кражби. Две от тях преди месец изгорели по незнайни причини. Една от версиите е палеж. По случая е образувано досъдебно производство.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар