Нагорещен спор между ГЕРБ и БСП за управлението на COVID кризата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Настоящата ситуация е в резултат от успешното управление на COVID кризата. Успяхме да организираме това предизвикателство, така че пандемията в момента е затихнала. Българските медици успяха да се пренастроят, те бяха самоотвержени и дължим много на тях. Това че в България има достатъчно ваксини също е успех на правителството на ГЕРБ. Това заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ пред bTV, а опонент по здравната тема в студиото бе проф. Георги Михайлов от БСП.

“Има желаещи да се ваксинират с всички ваксини. Граждани се прибират от чужбина, за да се ваксинират тук”, допълни тя и като негатив отчете високата смъртност в страната ни.

“От една страна не знаехме нищо за заболяването, а от друга страна имаме и висок показател за смъртност”, прекъсна я проф. Георги Михайлов.

“Хубаво е, че излизаме от кризата”, каза той.

Тонът се нагорещи, когато двамата коментира доклада на Националния център по обществено здраве, според който управлението на COVID кризата е провал. Според Дариткова докладът не е бил публичен, а той е даден преимуществено на определени лица.

“Има три причини за смъртността – първото е, че са вземани предимно политически, а не медицински решения”, каза кандидат-депутатът на БСП.

“Къде открихте доклада, проф. Михайлов?, прекъсна го д-р Дариткова. “Има затруднен достъп до информация”, каза тя.

“Второто обяснение е, че системата ни не е добра. Третата причина е, че в действително в България трябва да се направят много промени в здравеопазването – прекалено голям брой болници, много легла, прекалено много хоспитализации. Аз ви показвам каква е здравната ви система, която управлявате толкова години”, довърши тезата си проф. Михайлов.

“Знаете ли защо излезе днес този доклад? Защото не са изплатени парите на медиците. Трябва да събуди страх”, обясни д-р Дариткова.

“Много ниско падна разговорът”, отвърна събеседникът ѝ.

“Докладът е от 160 страници. Той е съставен от редица експерти. В него се посочва, че смъртността в страната се дължи на това, че пациентите са изоставени от своята държава. На този фон, която и инфекция да дойде, то тя ще завари нашата нация неподготвена. Смъртността у нас е много по-голяма”, обяви още професорът.

Дариткова вметна, че той е по поръчка на здравното министерство.

“Важно е да се анализира цялостната информация от кризата”, смята Дариткова. Според нея основните ни усилия в момента трябва да се насочат към пропагандирането на ваксинирането срещу COVID-19.

Проф. Михайлов добави, че е нормално да има спад на желанието за ваксинация. Той заяви, че в началото на кризата са били изпуснати възрастните хора, които са по-рискови, Дариткова не се съгласи и напомни, че е имало зелени коридори.

“Вие сте извън реалния свят през последните 4 години”, упрекна я той.

На въпрос защо сега не се ваксинират възрастните, проф. Михайлов заяви: “Нормално е да намаляват, защото се страхуват. Реформа е необходима във всички сфери на здравеопазването. 12 години здравеопазването е окепазено.”

Даниела Дариткова отвърна, че здравна реформа се прави с дългосрочна визия. “Такава реформа може да се извърши, ако не се подмяна волята на българските избиратели. Ние сме за надграждане на здравноосигурителния модел. Здравеопазването се нуждае от промяна, която да гарантира стабилност. Не сме съгласни с апокалиптичните изказвания и коментари”, обясни тя.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар