Нагъл: Изгоненият Делян, вместо веднага да се маха, поиска оставката на Елена Йончева

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който бе отстранен от Конституционния съд, вместо да напусне парламента, поиска оставката на колежката си от БСП Елена Йончева.

Така излиза, че журналистката, която изобличи схемите му в Хасково, трябва да си тръгне, а той – дето незаконно е вече депутат, трябва да остане. Типична логика по ГЕРБ.

“Елена Йончева мълчи, от една седмица не отговаря на въпросите ми”, каза Добрев. За това следващият му въпрос е дали Йончева ще подаде оставката си, след като не може да отговори на въпросите му.

“Миналата седмица зададох въпроси към Елена Йончева – участва ли в съдружие с офшорна фирма, 50 на 50, в която нейната фирма е подала 5 хил. лева, а офшорката е превела 315 хил. лева”, каза той.

“Кое лице е пълномощник на тази офшорка, Зорница Блъскова ли е? Тя има ли съдружие с Георги Георгиев във фирма, която според доклади е източила 42 млн. лева от КТБ”, попита Добрев.

Изявлението на Добрев и председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) е по повод решението на Конституционния съд, че с отхвърлянето на оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев парламентът е нарушил конституцията и изявление на БСП, дадено по-рано днес. От БСП поискаха ръководството на парламентарната група да поеме политическата отговорност за това, а самият Добрев – и морална отговорност.

Според зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов това може да стане по един начин – с подаване на оставка. Той смята, че нарушението на конституцията е умишлено, а не е плод на грешка или нейното непознаване. Жалбата, по която се произнесе Конституционният съд днес, бе внесена от БСП.

“В края на декември, след решение на парламентарната група на ГЕРБ, изтеглих молбата си за оставка. Направих това не само заради решението на колегите и пълната им подкрепа, а и заради подкрепата от обществото”, каза още Добрев.
Сред аргументите на мнозинството от съдиите в Конституционния съд са, че основният закон не дава възможност на Народното събрание да преценява по целесъобразност подадената оставка, а само да прекрати мандата на депутата. Народното събрание няма право да преценява дали една оставка е полезна или не, а само да провери дали това е действително изразена воля от народния представител, пише още в решението.
Данаил Кирилов припомни случая с оставката на Иван Портних, която беше уважена от парламента едва на трето гласуване. “В онзи казус имаше насилие на волята”, каза Кирилов. Според него по време на парламентарните дебати волята на Добрев се е променила. Народното събрание, а не Конституционният съд е овластеният орган да реши, каза още Кирилов, тълкувайки съдебното решение. Според него твърденията на БСП са спекулативни.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар