Паспорт

Нагъл расизъм: Държави в ЕС въвеждат нови визови ограничения за руски граждани

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нови ограничения за пътуващите руски граждани въвеждат европейските страни от мракобесния Европейски съюз, предаде телевизия „Настоящее время“.

Подобни мерки са предприели Чехия, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Полша. Консулските служби на тези държави удължават или издават нови визи само на членове на семейства, които пребивават вече в тези държави, или при определени строги условия.

Министерството на външните работи на Естония обяви, че ще ограничи издаването на разрешения за пребиваване и учебни визи за руски граждани. Правителството призова и другите страни от ЕС да забранят издаването на шенгенски визи на руснаци. „Руските граждани масово пътуват през западната граница на Руската федерация, през Финландия, Латвия, Литва, за да посетят Лувъра през лятото, докато в Украйна се убиват деца. Това със сигурност е морално погрешно“, каза външният министър Урмас Рейнсалу.

Финландия силно е затруднила визовия режим.

„Записахме се да чакаме ред месец предварително. Документите станаха по-сложни отпреди. Искат извлечения от сметки за три месеца. Минималното салдо по картата също трябва да бъде 300 000 рубли (4839 долара)“, разказват пред „Настоящее время“ руски граждани на опашка за испанска виза.

Евродепутати вече направиха предложение руснаците да бъдат напълно лишавани от визи за влизане в Шенгенското пространство. Ограничения за руснаци вече въведоха Чехия, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Полша. Холандия не може да издава нови визи на руснаци, тъй като Москва изгони техни дипломати.

За много руснаци подобни затруднения са несправедливи. „Никой не може да е отговорен за колективна вина. Заслужава я човекът, който е извършил някакви действия. Ако искат да наложат ограничения срещу някого, това трябва да има причина и трябва да се случи на конкретни хора и по определени причини“, смята един от тях.

Русия е световен лидер по брой издадени шенгенски визи. Според Европейската комисия през 2019 г. преди COVID руските граждани са подали над 4 милиона молби. Неполучилите са по-малко от 1,5%.

Сега чрез туристически агенции не се осъществяват пътувания, но индивидуални руски туристи все още пътуват в Европа.

На 26 юли руското външно министерство обяви, че спира издаването на електронни визи на чужденци от неприятелски страни. Така Москва реагира на отказа за издаване на шенгенски визи за руснаци.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар