Надзирателите и съдебните охранители излизат на предупредителен протест

Надзиратели и служители на затвори излязоха на протест

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Надзиратели и служители на затворите в Стара Загора и Бобовдол излязоха на протест. В обедните часове излизат и колегите им от Софийския затвор. Недоволството е под надслов „Продължаваме протеста“. Основните искания са свързани с ниски заплати и недостиг на персонал. Протестиращите настояват за увеличение на възнагражденията с 25 процента, за адекватна и предвидима политика по доходите в Сектор „Сигурност“, както и за гаранции за ефективен социален диалог, водещ до конкретни положителни резултати във връзка с необходимостта от реформи.

Надзирателите и съдебните охранители излизат на предупредителен протест

Вчера Синдикатът на служителите в затворите в България получи покана за участие в среща в Министерството на правосъдието. Въпреки това синдикатът реши, че националният предупредителен протест на надзиратели и съдебни охранители в страната остава.Няколко десетки служители от Старозагорския затвор се събраха на протест тази сутрин. „Настояваме за увеличение на заплатите с 25 на сто и реформи в сектор „Сигурност“, обяви пред БТА Иван Коцев председател на местната организация на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ). По думите му последната среща е била на 1 април, тази година, с политическото ръководство на Министерство на правосъдието, но оттогава няма диалог, няма и решения на исканията им.


По думите му продължава дефицитът на нови кадри в системата. Последните назначения са били при кабинета на ГЕРБ, когато на два пъти щатът е разширяван с по 200 нови работни места, отбеляза Коцев.

„Работата ни е рискова, нараства агресията към служителите, искаме осигуряване на финансов ресурс и критерии за допълнително материално стимулиране за специфичните условия на труд“, посочи още Иван Коцев. По думите му повод за недоволство са и обществените поръчки за дрехи, храна и услуги, които им се полагат.

Структурите на ССЗБ в Стара Загора, в които членуват служители на затворите и арестите, както и служители, отговарящи за реда и охраната в съдебните сгради, протестираха с ленти на униформите с надпис „Продължаваме протеста“.

Иван Коцев обяви пред БТА, че ще присъстват на ефективния протест, в който ще участват и полицаи – на 12 юни, в столицата.

Около 30 служители на затвора в Бобов дол също излязоха на протест пред сградата на затвора в града и поставиха началото на протести на служителите на затворите в страната днес. Протестът им започна в 7:15 часа тази сутрин и продължи няколко минути. Той е под надслов „Продължаваме протеста“ и не възпрепятства по никакъв начин работата на структурите и звената, казаха участниците в него.

Протестиращите настояват за по-високо заплащане на труда и увеличение на щата. В затвора в Бобов дол присъди в момента излежават около 350 лишени от свобода. За да могат да ползват своя отпуск и да работят нормално, надзирателите твърдят, че щатът трябва да се увеличи поне с 15 души само в Бобов дол. „В момента нощният труд се заплаща по един лев на час“, оплакаха се още протестиращите.

Ако днес не се постигне договореност между синдикатите на работещите в затворите с Министерството на правосъдието, на 12 юни в столицата ще има национален протест, казаха още служителите на затвора в Бобов дол.

В някои от градовете на страната кампанията ще премине под обща организация и с участието на полицаи, пожарникари и служители на МВР. 

Следващият протест ще е на 12 юни. Той ще е национален и ще е в София.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар