Над половината българи смятат, че евроизборите няма да са честни – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

59% от българите смятат, че с промените в изборните правила управляващите се стремят към “служебна победа”. 30% се противопоставят на това мнение, сочат данните от независим експресен телефонен сондаж на “Галъп интернешънъл”.

На въпрос дали предстоящите евроизбори ще бъдат честни, 52% отговарят с “не”, а 37% смятат, че вотът ще е честен. На този фон решението на Борисов за частично преосмисляне на промените среща висока подкрепа – 74% са “за” това решение, а 17% – “против”.

Преференциалното гласуване е подкрепено от 70% от включилите се в проучването. Машинното гласуване – от 75%, а възможността всички българи в чужбина да могат да гласуват – от 78%.

63% не одобряват гласуването на ГЕРБ, ДПС и НФСБ, което на практика обезсили преференциалния вот. 24% го подкрепят, а останалите се колебаят.

И днес депутатите на БСП бойкотираха парламентарното заседание заради промените в Изборния кодекс. Проучването на “Галъп” показва, че 55% от българите не одобряват решението на левицата да напусне парламента, докато 37% го одобряват.

Връщането на преференциите и решението за смяна на ЦИК обаче са само част от по-общите въпрос за честността на изборната процедура, отчитат социолозите. Решението на Борисов не успява да елиминира подозренията, че ДПС е скрит партньор на властта – 50% споделят това мнение, 28% са на обратната позиция, а 22% се колебаят. Равнището на принципно неприемане на евентуално пряко участие на ДПС във властта остава високо – 58%. На обратното мнение са 36%.

Данните на “Галъп интернешънъл” са от независим експресен телефонен сондаж, проведен между 19 и 21 февруари сред 800 души в цялата страна.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар