Над половината от трафика в 5G мрежата на А1 идва от София

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

А1 обяви днес, че се навършва 1 година от старта на тяхната 5G мрежа, чието търговско име е 5G Ultra. Операторът сподели и някои данни и резултати от процеса по лансирането на новата технология, като обяви, че над 50 на сто от 5G трафика идва от София. 

Припомням ви, че 5G мрежата на А1 стартира тестово на 20 ноември 2020 г., като тогава имаше обхват само на определени места в София. По-късно същата година беше покрит и Бургас. Търговският старт с по-широк обхват беше даден през април 2021 г. 

1 Year 5G ULTRA - Cities

Днес от оператора посочват, че предлагат 5G в 75 града и курорта в страната, а скоростите в тяхната мрежа са най-високите по данни на Ookla и според проучване на асоциация Активни потребители. 

1 Year 5G ULTRA - Speed

По данни за октомври 2021 г. 54% от 5G трафика в мрежата на А1 се генерира в София, следвана от Варна с едва 9% и Пловдив с 8%.

Също към миналия месец 44.3% от трафика през 5G мрежата на оператора минава през мобилни устройства с Android, 38.4% през такива с iOS, а 17.3 на сто през услугата за домашен интернет Net Box. 

В портфолиото на А1 днес се предлагат 40 смартфона с 5G поддръжка. 

От търговския старт на 5G през месец април до октомври тази година активните потребители на 5G услуги са се увеличили с 448%, а генерираният от тях трафик е нараснал със 771%, като за октомври е надхвърлил 90 TB. Според данни на А1 в мрежата им има потребител, който през октомври е превъртял интернета с генериран трафик от 2 891 878 MB мобилен интернет. Този човек заслужава специален материал и интервю, защото въпросите са много. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар