Над 10 г. затвор за млада иранска двойка, танцувала пред

Над 10 г. затвор за млада иранска двойка, танцувала пред “Вратата на Техеран” (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ирански съд осъди млада двойка на над 10 години затвор, защото танцувала пред един от основните монументи в Техеран – кулата “Азади”. Танцът бил заснет с мобилен телефон и кадрите от него били качени в интернет, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Видеото се завъртя бързо в социалните мрежи и се превърна в един от символите на протеста срещу иранския режим.Осъдените са Астияз Хагхигхи и годеникът й Амир Мохамад Ахмади. Двамата са на около 20 години, разказват ирански правозащитници. Те са били заснети да танцуват пред кулата “Азади” в иранската столица, наричана Вратата на Техеран. Били са арестувани заради видеото с романтичния танц през ноември.


По време на танца Астияз не е носела хиджаб, като по този начин се е противопоставила на строгите правила за облекло в Иран. В страната освен това жените нямат право да танцуват на публични места.

Базираната в САЩ неправителствена организация “Новинарска агенция на правозащитните активисти” каза, че двойката е била съдена от революционен съд в Техеран. Младежите са получили по 10 години половина затвор. Наложена им е била и забрана да използват интернет, и да напускат Иран. Двойката, която е доста популярна в “Инстаграм” е била призната за виновна по обвинения за публично насърчаване към разврат и проституция, както и заради събиране, което е целяло да наруши правилата за национална сигурност.

Двойката е била лишена от правото да има адвокати по време на делото. Опитите за освобождаване на младежите под гаранция по време на съдебното производство са били отхвърлени.

Монументът, пред който е танцувала двойката – футуристичната гигантска кула “Азади” (в превод от фарси – свобода), се смята за една от водещите туристически атракции в иранската столица. Тя бе открита при властването на последния шах на Иран Мохамед Реза Пахлави (1941-1979 г.) в началото на 70-те години на миналия век и беше известна по онова време като “Кулата Шахиад” (в превод: В памет на шаха). След създаването на Ислямската република кулата беше прекръстена.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар