Над 100 са жертвите на пламналия наново конфликт Армения-Азербайджан – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Армения и Азербайджан взаимно си отправиха обвинения за нови нападения, след като вчера проведоха най-жестоките бойни действия между двете страни от края на войната през 2020 година за спорния регион Нагорни Карабах, предава Франс прес. Най-малко 100 арменски и азербайджански войници бяха убити в тези сблъсъци. Русия обяви, че е постигнато примирие, но двата лагера отново си размениха обвинения в нарушения.

Арменското министерство на отбраната заяви, че Баку е подновил атаките с артилерия, миномети и едрокалибрени оръжия в посока Джермук и Верин Шоржа. От своя страна азербайджанското военно ведомство съобщи, че арменските сили са нарушили примирието и са обстреляли през нощта азерски позиции в зоните Келбаджар и Лачин с миномети и артилерия.Двете бивши съветски републики водиха през последните трийсет години две войни за спорната територия на Нагорни Карабах. В първата, от началото на 90-те, загинаха над 30 000 души, а във втората, през 2020-а, която Армения изгуби – повече от 6500.


Армения призова международната общност да реагира. Европейският съюз, САЩ, Франция, Русия, Иран и Турция изразиха силна тревога и отправиха призиви за прекратяване на насилието. Нагорни Карабах е анклав населен предимно с арменци, който се отцепи от Азербайджан с подкрепата на Армения.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар