Над 12 000 деца останаха неприети в София и след второто класиране за детска градина

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

12 314 деца останаха неприети в детска градина и ясла в София и след второто класиране, което бе извършено в събота, 29 май.

След първото класиране в началото на месеца без места останаха 10 252 малчугани. Заради административните неуредици на общината обаче кандидатурите на много деца бяха елиминирани преди първото класиране и са били направени преди второто.

Така във второто класиране участваха 14 932 деца. 1712 от тях искат да се преместят, т.е. те вече имат място в ясла или градина.

Класираните са 906, сочат официалните данни на общината, споделени от вестник “Сега”. Това означава, че извън градини и ясли засега остават 12 314 желаещи.

Междувременно кметът Йорданка Фандъкова отрича, че управлението ѝ се е провалило с обещанието да има градини за всички деца в София.

След първото класиране кметицата опита да прехвърли провала на районни кметове от опозицията, а после, когато вече на власт бе служебното правителство, заговори и за това, че държавата трябва да компенсира по-щедро родителите на неприетите деца. Отново заваляха и обещания и сметки колко градини ще бъдат построени в близко бъдеще.

Родителите обаче, които от години слушат подобни обещания, излязоха на протест и поискаха оставката на Фандъкова.

 

“Крайно време е общината да се събуди и да започне наистина да строи градини, а не да ги ремонтира и обявява като нови. Успоредно с това всички деца от 2 -годишна възраст, които не са приети, а родителите им се връщат на работа, трябва да получават компенсации, а не както сега – компенсациите да са само за тези над 3 години и при неизпълними условия”, коментира пред “Сега” резултатите от второто класиране Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар